Problemi s vidom i ms

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Pregled
Problem s vidom je prvi simptom MS-a kod mnogo ljudi. Srećom, prognoza je dobra za oporavak od mnogih problema s vidom povezanih s MS-om.
 

Optički neuritis

Česti vizualni simptom MS-a je optički neuritis – upala optičkog (vidnog) živca. Optički neuritis se obično javlja na jednom oku i može uzrokovati bolove pri pokretu očiju, zamagljen vid, slab vid ili gubitak vida. Na primjer, crvena boja može vam izgledati isprano ili siva. Vid može biti i potpuno izgubljen u zahvaćenom oku. Zamagljena ili mutna točka (skotom) može se pojaviti u središtu vidnog polja, sa perifernim vidom. Optički neuritis se obično javlja samo na jednom oku. Moguće je da nakon doživljavanja optičkog neuritisa u jednom oku, doživjeti ga i u drugom oku u nekom trenutku u budućnosti – iako se to ne događa uvijek.
Optički neuritis, uz gubitak vida, može biti zastrašujući simptom, ali u većini slučajeva vid se vraća. Preostali simptomi su mogući, a vi možete primijetiti zatamnjenje ili zamućenje vida ako ste vrlo umorni ili pregrijani. Odmor i hlađenje obično pomažu u povratku vida.
Visoke doze glukokortikoida, kao što su intravenozni metilprednizolon ili pilule za prednizon, često se koriste za ubrzavanje oporavka od optičkog neuritisa.

nistagmus

Nistagmus je neželjeno i nekontrolirano kretanje očiju koje može narušiti vid. Pokret je obično brz i može biti gore-dolje, sa strane na stranu ili rotirajuće kretanje. Nistagmus se može pojaviti kada gledate ravno naprijed ili se može pojaviti kada se oči pomaknu. Ponekad se nistagmus naziva “plesnim očima”. Možda ćete osjećati kao da se svijet kreće i možda ćete primijetiti da možete držati glavu pod kutom kako biste smanjili simptome. Nistagmus može doći i otići ili može biti dosadan. Liječenje nistagmusa je ograničeno i može uključivati ​​uporabu lijekova kao što je gabapentin.

diplopija

U MS, diplopija, ili dvostruki vid, događa se kada su živci koji kontroliraju kretanje oka upaljeni ili su oštećeni. Živci kontroliraju mišiće koji omogućuju kretanje očiju. Normalno, mišići rade na koordiniran način, ali kada se pojavi diplopija, mišići na jednoj strani mogu biti slabi od oštećenja živaca i pokreti očiju više nisu koordinirani. To može proizvesti dvije slike jedna uz drugu ili jednu sliku na vrhu druge. Diplopija može biti privremena ili trajna i može se riješiti uglavnom bez liječenja.Kada je diplopija novi simptom, ona može biti dio relapsa MS i kratkotrajna terapija kortikosteroidima može biti od pomoći. Prekrivanje jednog oka također može biti korisno kod vožnju ili za druge kratke zadatke. Posebne leće za naočale poznate kao prizma leće mogu biti korisne za trajnu diplopiju.
IVAN NOVAK
Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave