PREŽIVLJAVANJE UMIROVLJENIKA – Pod hitno vratiti minimalnu mirovinu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Pomalo nestvarno zvuči podatak da u posljednjih pet godina 40 posto svih novoumirovljenih prima najnižu mirovinu. Najniža mirovina je institut uveden 1.1.1999. godine koji je ozbiljno uzdrmao temelje egzistencije svih umirovljenika koji su otišli u mirovinu nakon tog datuma. Naime, tadašnji HDZ-ov ministar Joso Škara htio je uštedjeti na najranjivijima i najsiromašnijima, pa je umjesto povoljnijeg instituta mini­malne mirovine uveden ovaj koji već 23 godine nanosi veliku financijsku štetu umirovljenicima.

     Danas je preostalo 10.000 korisnika minimalne mirovine koji su u mirovinu, dakle, otišli prema starom zakonu. Prosječan iznos njihove mirovine iznosi 2.972 kune, odnosno tik iznad linije siromaštva u Hrvatskoj. Za usporedbu, danas ima 276.000 korisnika najniže mirovine čija prosječna mirovina iznosi 1.791 kunu, odnosno gotovo 1.200 kuna manje od onih koji primaju minimalnu mirovinu. Razlika i nepravda je očita.

     Najniža mirovina izračunava se formulom u kojoj se aktualna vrijednost mirovine (AVM) pomnoži s brojem godina   radnog staža. AVM sada iznosi 73,13 kunu, te primjerice umirovljenik koji prima najnižu mirovinu, a skupio je 15 godina staža i upla­ćivao male doprinose dobit će mirovinu u iznosu od 1.096,95 kuna. Ili za 40 godina staža 2.845,20 kuna, a ako su otišli mlađi, oduzet će im se i penalizacija do dvanaest posto.

     SUH zbog toga traži da se prekine ovakav način obračuna, i da se vrati institut minimalne mirovine. Tako u SUH-ovom pro­gramu rada piše da minimalna mirovina treba iznositi 40 posto minimalne bruto plaće kao osnova za prvih 15 godina radnog staža, a na to bi se za svaku dodatnu godinu staža dodavala vrijednost jednog AVM-a (aktualna vrijednost mirovine = 73,13 kune). Tako bi umirovljenik sa 15 godina staža dobio 1.875 kuna mirovinu, a onom sa 40 godina staža još bi se nadodalo kuna (25×73,13) te bi mu mirovina ukupno iznosila 3.703,25 kuna ili oko 850 kuna više nego što sad dobiva.

     Na taj način bi se spriječilo sve veće siromašenje umirov­ljenika i njihovo socijalno isključivanje te omogućio život do­stojan čovjeka.(Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?