PREKOMJERNO ZNOJENJE – Evo što vaš miris znoja otkriva o vašem zdravlju i kada se trebate ozbiljno zabrinuti

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Izlučivanje znoja najčešće znači da tijelo djeluje u smjeru hlađenja. Kod većine osoba, znoj je reakcija na visoke temperature, vježbanje ili neke emotivne situacije. Isparavanjem iz kože, znoj apsorbira toplinsku energiju iz tijela i na taj nas način hladi.

Vlažnost ili vlaga uglavnom će se pojaviti na području pazuha, na rukama ili na licu. Vidljivost znakova znojenja može biti neugodna. Posebice na području pazuha, znojenje može izazvati mokre mrlje na odjeći, a naseljavanje bakterija može uzrokovati neugodan miris.

Količina znoja koje tijelo izlučuje ovisi od osobe do osobe. U prosjeku, kreće se u rasponu od 0,1 i 1 litre dnevno.

U trenutku kada mozak detektira da se temperatura tijela popela iznad 37°C, žlijezdama znojnicama šalje signal za proizvodnju i ispuštanje tekućine. Ta tekućina – znoj –  isparavanjem hladi površinu kože. Kada nam je vruće, kada se bavimo nekom tjelesnom aktivnošću, kada smo nervozni ili pod stresom, žlijezde znojnice dobivaju poticaj za proizvodnju još više znoja.

Znoj se miješa s mrtvim stanicama površinskog epitela kože, sa sekretom žlijezda lojnica, a na pojedinim područjima tijela i s tjelesnim izlučevinama, mokraćom i ostatcima fekalija, u pravilu nema neugodan miris, ali kad se smjesa znoja, mrtvih epitelnih stanica i loja raspada uz sudjelovanje brojnih mikroorganizama, stvara se neugodan amonijakalni miris.

Proizvodnja znoja kreće kada smo pod velikim stresom, i to u apokrinim žlijezdama, koje su odgovorne i za neugodan miris. Još nije jasno što to točno uzrokuje pojavu znojenja u stresnim situacijama, ali se povezuje s oslobađanjem adrenalina u takvim situacijama. Stres može uzrokovati začarani krug znojenja, jer kada vidite da se jako znojite, napetost se samo povećava.

Za to možete zahvaliti roditeljima, jer je genetika važan faktor u ovom slučaju i određuje točno koliko ćete se znojiti i koliko znojnih žlijezdi imate. Faktor poput spola, količine tjelovježbe, zdravstvenog statusa, tjelesne težine također igraju ulogu. Osobe koje imaju više kilograma više će se i znojiti tijekom fizičke aktivnosti jer je u pitanju veća tjelesna masa koju treba rashladiti.

 

KAKO SE RIJEŠITI VALUNGA PRIRODNIM PUTEM

 

“Osobe koje su fit više se znoje zbog veće mišićne mase i većeg volumena krvi u cirkulaciji”, pojasnio je dr. Michael Bergeron, direktor na institutu za sportsku znanost Sanford te dodaje kako je logično da će mišićave osobe biti izdržljivije i više vježbati pa će se samim time i više znojiti.

U koži čovjeka ima oko 2 do 3 milijuna žlijezda znojnica. Najviše ih je na čelu, na nosu, pod pazuhom, na dlanovima i na tabanima.

Bebe ne smrde po znoju, razlog tome je što njihove apokrine žlijezde još nisu aktivne. Jednom kad uđu u pubertet, one počnu funkcionirati i tada tjelesni miris postaje problem.

Slijedeći problem pojavljuje se u srednjoj dobi, kada oko 75 posto žena doživi „valunge“ i izbijanje jakog znoja, a to se događa u predmenopauzi ili menopauzi. Naime, pojava jakog znojenja javlja se zbog promjena u hormonalnoj slici. Ti problemi mogu trajati i nekoliko godina, no prema noviji istraživanjima otkriveno je kako mogu trajati i puno dulje, godinama. Hormonska terapija koju prepisuje liječnik olakšava simptome, no mnoge žene ipak žele to razdoblje proći bez pomoći.

Osim što znojenje regulira temperaturu tijela, jednako tako nas rješava toksina, ubrzava cirkulaciju i čisti pore.

Znanstvenici vjeruju da nije samo teretana dobar način za iznojiti se, već uvijek može poslužiti i odlazak u saunu koja može pružiti dobrobiti poput bolje cirkulacije i umirivanja osjećaja boli. Stručnjaci i dalje razmatraju korist ovakvih terapija kada je u pitanju neko zdravstveno stanje, poput reumatskog artritisa ili visokog krvnog tlaka. Ipak, mnogi će stručnjaci istaknuti kako je znojenje važan dio održavanja tjelesne temperature, ali količina toksina koja se tim putem izbacuje vrlo je mala ako usporedimo s onim što čine bubrezi i jetra.

 

Menopauza: Vrijeme velikih fizičkih i psihičkih promjena

 

Normalno je da određene namirnice poput češnjaka promjene miris znoja zbog kemijskog sastojka koji iz tijela izlazi direktno kroz pore, ali jake promjene ponekad mogu otkrivati i probleme sa zdravljem.

Jednako kao topli zrak,tako i ljuta hrana može povisiti tjelesnu temperaturu i tako utjecati na receptore na koži koji živčanom sustavu govore da krene s rashlađivanjem proizvodnjom znoja. Kofein, ljute papričice, nikotin i određeni lijekovi mogu aktivirati žlijezde znojnice. Velike količine alkohola također mogu učiniti isto jer će utjecati na ubrzan rad srca i širenje krvnih žila na koži. Ponekad je tu poveznica sa stanjima poput dijabetesa ili Parkinsonove bolesti, kada se u većini slučajeva dogodi trauma na parotidnoj žlijezdi, najvećoj žlijezdi slinovnici. Kada do traume dođe, osoba se može znojiti umjesto da sestvara slina.

Međutim, postoji i  rijetki genetski poremećaj koji će odavati miris znoja po trulim jajima ili ribama. Znanstvenici su istraživanjima također povezali određene mirise tijela sa stanjima poput bolesti bubrega, shizofrenije ili stanja deluzije kada pacijent misli da ima loš miris tijela, ali ga ustvari nema. U slučaju pojave takvih stanja potrebno se o njima razgovarati s liječnikom.

Studija objavljena u magazini Applied and Environmental Microbiology pokazuje kako će poliester uvijek gore mirisati nakon tjelovježbe jer ne propušta zrak i plodno je tlo za razvoj bakterija. Kada su proučavali pamuk, zaključili su kako se na različitim materijalima razvijaju i različite bakterije. Poput prirodnog pamuka, vuna će isto mirisati bolje, a između ostaloga spriječiti razvoj bakterija, a one koje se razviju nemaju mirisa.

Osim što regulira temperaturu tijela, pokazalo se kako nas rješava toksina, ubrzava cirkulaciju i čisti pore. Postoji razlika između znojenja kod različitih spolova jer imaju različite mikrobe.

Žena koja nije fizički aktivna neće se znojiti kao ona koja je aktivna, jer da bi došlo do procesa znojenja potrebna je viša tjelesna temperatura. Mjesečnica također može odrediti koliko će se žena znojiti, a u vrijeme ovulacije, temperatura tijela je povišena pa je tako i pojačano znojenje. Menopauza također može uzrokovati pretjerano znojenje. Žene imaju guste žlijezde znojnice, ali se manje znoje. Dokazano je i da žene prije i lakše osjete miris znoja.

Međutim, muškarci proizvode oko četiri puta više znoja od žena, zbog muškog spolnog hormona pod nazivom testosteron, te činjenice da je površina tijela koju je potrebno rashladiti veća. Istraživanja su pokazala kako miris muškog znoja povećava razinu hormona kod žena i potiče privlačnost i povisuje razinu kortizola. Jednako tako je dokazano je da postoji 25 mirisa koji mogu prekriti miris znoja kod žena, a samo 9 kod muškarca.

Znojenje je normalan i prirodni proces, koji se dešava svakom ljudskom biću. Ukoliko se pretjerano znojite uzimajte više tekućine, a izbjegavate pića koja pospješuju dehidraciju, kao što su alkoholna pića i pića koja sadrže kofein. Preporučuje se i vježbanje u hladnijim uvjetima i izbjegavanje težih fizičkih napora pri velikim vrućinama.

Davorka Ožura

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?