Predsjednica osudila mirovinski sustav te u predizbornim obećanjima najavila reformu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

 

Kolinda Grabar-Kitarović održala je govor na savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista, 27. po redu, gdje je u temi „Ključni izazovi i preduvjeti ekonomskog razvoja Hrvatske“ predložila svoj plan četiriju reformi koje su ključne za ekonomski i gospodarski rast Hrvatske.

Svoj govor započela je govoreći o svojim postignućima u dosadašnjem mandatu rekavši kako je državu, koju je preuzela kao predsjednica, našla u katastrofalnom stanju financija, s najvišom stopom nezaposlenosti te jednom od najzaduženijih država Europe. U pet godina mandata, smatra, kako je uspjela djelomično izgraditi moderno tržišno gospodarstvo zahvaljujući poreznoj reformi, te smanjiti nezaposlenost. Nažalost nije potvrđeno da li je predsjednica u smanjivanju nezaposlenosti uračunala i stotine tisuća građana koji su iselili u inozemstvo tražeći posao tijekom njenog mandata.

Oštro je osudila mirovinski i zdravstveni sustav nazvavši ih neodrživim, te istaknula kako je donijela plan od četiri reforme koje će provesti u svom drugom mandatu, ukoliko joj građanu povjere svoje glasove.

Prvu reformu usmjerila je na racionalizaciju i digitalizaciju državne uprave. Predsjednica smatra kako će korijenita reforma državne administracije i pravosuđa ubrzati protok poslovnih procesa, uvesti nultu toleranciju prema korupciji te promijeniti javnu službu u potporni stup hrvatskog društva za razliku od zapreke rastu u modernom i inovativnom gospodarstvu kakva je, prema mišljenju predsjednice, sada.

Druga reforma odnosi se na bolje uvjete rada, veću razinu zaposlenosti te „borbu“ protiv iseljavanja mladih. U ovom se dijelu predsjednica fokusirala na izbacivanje „socijalnih“ termina iz rječnika građana stvaranjem izuzetnog gospodarskog stanja koje će svima omogućiti komforan život bez potreba za državnim novčanim pomoćima. Riječ „borba“ je možda pomalo pogrešna za ideju smanjivanja stope iseljavanja mladih s obzirom da je jedini razlog iseljavanja kod mladih a i starijih građana želja za prihvatljivim radnim uvjetima te plaćom koja omogućuje pristojan život. Nešto što bi svaka država morala omogućavati u samom početku, nešto što je toliko normalno nebi moralo uvjetovati „borbu“ kako bi se to omogućilo.

U trećoj reformi fokusirala bi se na povećavanje ulaganja, bolje uvjete poslovanja te naravno – suzbijanje korupcije.

Nama najzanimljivija reforma – ona mirovinskog i zdravstvenog sustava, nalazi se na četvrtome mjesta a predsjednica je o tome rekla sljedeće:

“Ojačati mirovinski i zdravstveni sustav, a to se ne može bez realnog sagledavanja stanja u kojem se nalazimo. Podsjetit ću kako su hrvatski mirovinski i zdravstveni sustav u postojećim okolnostima neodrživi i predstavljaju najveći fiskalni rizik za državu. Umirovljenici su osuđeni na život s mizernim mirovinama, a dugovi u zdravstvu i liste čekanja i dalje ostaju problemi – problemi od kojih više ne možemo i ne smijemo bježati. Naše politike moraju u većoj mjeri percipirati probleme društva. Moramo se snažnije zalagati za najranjivije skupine, a to su građani s ispodprosječnim primanjima i naši umirovljenici. Povećanje životnog standarda svih građana Hrvatske mora biti na vrhu liste prioriteta. A to možemo samo aktivnom gospodarskom politikom, koja će osnažiti one koji proizvode nove vrijednosti i koji su zapravo motori cjelokupnog društvenog razvoja”

U ovim predsjedničkim izbora, svi predsjednički kandidati će se u mnogočemu doticati umirovljenika te mirovinskog sustava shvaćajući kako su umirovljenici veliki politički glasački potencijal. Udruživanja umirovljeničkih društava su novi podsjetnik kako se ta politička „struja“ može vrlo lako popeti na političku pozornicu te uvelike utjecati na politiku Republike Hrvatske.

Važno je uzeti obećane riječi te ih usporediti sa faktičkim djelima, te prosuditi sami, možemo li vjerovati tim riječima predsjedničke kandidatkinje odnosno kandidata.

 

 

 

 

 

 

 

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave