PREDNOSTI VRTLARENJA – Mali vodič za vrtlare

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Vrtlarenje ima niz prednosti – poboljšava psihofizičko zdravlje, garantira zdraviju prehranu i štedi novac.

Ako nemate komadić zemlje ili balkon, i tegle za cvijeće biti dovoljne da uzgojite začinske biljke, rajčicu, krumpir ili jagode.

Brojne studije pokazale su da vrtlarenje ima mjerljiv blagotvoran učinak na fizičko i psihičko zdravlje. Vrtlarenjem možete smanjiti stres, pobijediti depresiju, poboljšati kondiciju, smršavjeti pa čak i uštedjeti novac.

Za razgibavanje i mršavljenje – vrtlarenje na svježem zraku i suncu dobar je trening za tijelo obamrlo od sjedenja. Rad u vrtu osigurava preporučenu količinu tjelesne aktivnosti, a ujedno jača ruke i srce te štiti od osteoporoze. Istraživanje je pokazalo da su osobe koje rade u vrtu aktivne prosječno 12 sati tjedno, što je 30 posto više od onih koji se time ne bave.

Također vrtlarenje čuva mentalno zdravlje, istraživanja pokazuju da aktivnosti povezane s vrtlarenjem ublažavaju depresiju i anksioznost te pomažu u sprečavanju razvoja demencije.

Poboljšava prehranu – ko uzgaja vlastitu hranu skloniji je jesti mnogo više voća i povrća, a ta se sklonost prenosi i na njegovu djecu. Ujedno, vlastito uzgojena hrana bogatija je vitaminima, antioksidansima i zdravim mineralima i za razliku od većine namirnica iz supermarketa ne obiluje pesticidima i štetnim otrovima.

Mali vodič za vrtlare

 

Zajednički javni vrtovi, dvorišta, krovovi, balkoni i prozorske daske mogu poslužiti kao “rasadnik zdravlja i blagostanja”. Tegle, dobra zemlja, sunce, voda i malo ljubavi sve je što vam treba da biste uspješno uzgojili vlastite biljke.

Početnici uglavnom biraju začinsko i ljekovito bilje, koje je lako uzgajati i u stanovima. Ono će zauzvrat svojim svježim okusom obogatiti svako jelo koje pripremate. Vrlo je popularna i cherry rajčica te slatki i ljuti feferoni, koje također možete uzgojiti u tegli, pod uvjetom da im omogućite dovoljno sunca i vode.

Ovo je vrijeme odlično i za uzgoj zelenih salata iz sjemena. Nakon što izraste glavica, nemojte je iščupati. Odreži nekoliko centimetara iznad zemlje i dajte joj da pusti nove listove.

Iskoristite idući period za uzgoj jagoda. Idealne su za početnike jer nisu previše zahtjevne. Uspijevaju i u običnim posudama ili visećim košarama na balkonima. Dobro ih zalijevajte da se zemlja u teglicama nikad do kraja ne osuši.

U stanu je vrlo jednostavno uzgojiti i krumpir. Odaberite veliku teglu i na dno stavite desetak centimetara zemlje. Stavite u zemlju gomolj krompira na kojem su se počeli stvarati izdanci, a izdanak okrenite prema gore. Kako biljka raste u visinu, dodajte još zemlje dok teglu ne napunite do kraja. Nakon nekog vremena imati ćete punu teglu finih, zdravih krumpira.

Napravite svoja organska gnojiva. Iskoristite povrtne otpatke za stvaranje komposta, poigrajte se uzdignutim gredicama i – najbitnije od svega – uživajte u ponovnom spajanju s prirodnim ritmovima.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Polje moje malo

Često me ljudi pitaju: Zašto toliko toga sadite? Jel imate neki opg , jel