POČETAK BORBE PROTIV KORUPCIJE U PRAVOSUĐU: Moći će se provjeriti imovina sudaca

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Državno sudbeno vijeće (DSV) i Državnoodvjetničko vijeće (DOV) dobili su alate za nadzor kakve ima Povjerenstvo za sukob interesa koje je nadležno za imovinske kartice političara.

Stvoreni su svi uvjeti za provjeravanje imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika.

Naime, to znači da svaki građanin, koji sumnja u istinitost podataka koje su suci ili tužitelji naveli u imovinskoj kartici, može to prijaviti DSV-u ili DOV-u te će se pokrenuti postupak provjere.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe, prijave mogu biti anonimne, a trebale bi biti brze jer će imati izravan pristup podacima iz Porezne, zemljišnih knjiga, MUP-a i tome slično. Utvrdi li se da podaci koje je naveo sudac nisu točni, DSV tu informaciju šalje predsjedniku njegovog suda i predsjedniku Vrhovnog suda koji su pozvani da na temelju toga protiv tog suca pokrenu stegovni postupak, piše Jutarnji list.

Međutim, to je tek jedna u setu antikorupcijskih mjera u pravosuđu, a među ostalim, traži se veća učinkovitost i sucima će se povećati norme. Razmatra se i sigurnosna provjera za sve suce, a ne samo one uskočke. Provjera bi se provodila svakih pet godina. Kazneni postupci bi se trebali ubrzati, a najavljeno je i tonsko snimanje sudskih rasprava što bi suđenja trebalo dvostruko ubrzati.

Korupcija postoji kao normalni dio svake organizacije, moguća zloupotreba  svakog, pa i sudskog položaja, ali tada kao izolirani incident, moralno posrnuće pojedinca,  djelo koje čini pojedinac i za koje postoji zakonska kazna.

Davorka Ožura

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Voli li Hrvatska svoje stare?

  Voli li Hrvatska svoje stare?      Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica izabrana je 19. ožujka

Nada je san budnih

Nada u bolje sutra nešto je što većinu ljudi ne napu­šta tijekom cijelog života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?