Hoće li na kraju biti povećanja doprinosa za drugi mirovinski stup?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

U posljednje vrijeme u mirovinskoj reformi nastali su brojni problemi. Od prekasnog ulaska u mirovinu o čemu se treba pregovarati sa sindikatima do novog problema a to je pitanje planiranog povećanja doprinosa za drugi mirovinski stup. To je povećanje trebalo početi od 2021.godine i svake se godine povećati za 0,5 posto, no sada to je sve stavljeno pod upitnik zbog brojnih faktora, a jedan su od njih pregovori sa sindikatima o referendumu “67 je previše”.

Ministar Marko Pavić također je nekoliko puta najavio povećanje doprinosa za drugi stup i rekao kako će oni rasti sa sadašnjih pet na 5,5 posto 2021. godine te na šest posto 2022. godine.

Trenutno su ta povećanja upitna, a sve će zapravo ovisiti o državnim financijama jer se izdvaja 15 posto za prvi stup međugeneracijske solidarnosti te pet za drugi stup individualizirane.

Vijesti:

Najčešće kronične bolesti kod starijih osoba
Zašto se zapravo svađamo?
VIDEO: Pogledajte što zapravo znači stariti?

Povećanje uplata u drugi stup rezultiralo bi smanjenjem doprinosa u prvom stupu, a ukoliko bi se podizali doprinosi u drugom stupu, bez smanjivanja davanja u prvom tada bi to išto na štetu poslodavaca.

Kako god, Vlada će trebati dobro razmisliti o ovome problemu i uskoro dati odgovor na ovo pitanje kako bi građani znali što ih čeka. Ovaj aktualan problem ne bi se trebao zanemarivati i odugovlačiti kao što se to radi jer bi to na kraju moglo izazvati još veći problem, a nitko ne nudi konkretno rješenje.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave