KRONIČNE BOLESTI KOD STARIJIH OSOBA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Kronične bolesti kod stariih osoba kao i kod svih osvalih dobi tiču se i cijele obitelji.

ŠTO je kronična bolest? Jednostavno rečeno, to je bolest koja dugo traje. Kronična bolest  može se okarakterizirati kao narušeno zdravstveno stanje koje se neće poboljšati nekim jednostavnim kirurškim zahvatom ili kratkotrajnom terapijom lijekovima već dugoročnim liječenjem.

Kronična bol ona bol koja se nastavlja i nakon što je prošlo očekivano vrijeme oporavka od bolnog podražaja. Brojne bolesti i poremećaji mogu dovesti do kronične boli, kao što su upale, ozljede, metaboličke bolesti, migrena, neke zarazne bolesti poput herpesa te maligne bolesti.

 

Cilj kronične bolesti:

 

  • olakšati tegobe koje osoba podnosi.

Osoba koja pati od kronične bolesti postaje sve više ovisna o praktičnoj pomoći i emocionalnoj podršci svoje obitelji. Zbog toga članovi obitelji ne samo da moraju ovladati nekim novim vještinama kako bi se mogli fizički brinuti o bolesniku nego su svi do jednog prinuđeni prilagoditi svoje stavove, emocije, način života i rutinu.

 

Utjecaj na društveni život

  • prisutan osjećaj izoliranosti i sputanosti

Liječenje kronične bolesti

Sama bolest ili pak popratne pojave liječenja mogu otežati ili čak onemogućiti druženje s mnogim osobama. Članovi obitelji i bolesnik možda smatraju da u društvu ta bolest predstavlja sramotu ili strahuju da bolest može izazvati neugodnosti. Možda se bolesnik zbog depresije osjeća nedostojnim druženja sa starim prijateljima ili možda obitelj naprosto nema snage za druženje s drugima. Iz raznoraznih razloga kronična bolest lako može dovesti čitavu obitelj do izoliranosti i usamljenosti.

Budući da je riječ o subjektivnoj percepciji, praktički je nemoguće svakom bolesniku pristupiti na jednak način. Kako bi se donekle pokušala objektivizirati percepcija boli kod pojedinca, osmišljene su razne tablice i skale, od kojih je najpoznatija VAS-skala (vizualno-analogna skala). Ova skala ocrtava izraze lica označene brojkama od 1 do 10 te bolesnik može ocijeniti svoje iskustvo odabirom najsličnijeg prikaza bolnog lica, što pomaže liječniku odrediti vrstu analgezije i dozu lijeka.

Bol se može liječiti farmakološkim i nefarmakološkim metodama, a često se pristupa kombinaciji ova dva pristupa. Svjetska zdravstvena organizacija osmislila je tzv. ljestvicu boli, koja je bazirana na principu da je potrebno odabir i dozu lijeka prilagoditi bolnom podražaju, imajući na umu potrebu za započinjanjem terapije lijekovima koji se smatraju najmanje štetnim te progresijom prema jačim lijekovima u slučaju da slabiji lijekovi ne kupiraju bolni podražaj.

Tako se u prvom stupnju liječenja boli primjenjuju neopioidni analgetici, po potrebi u kombinaciji s adjuvantnim lijekovima. Ako bol ne popušta ili se pojačava, prelazi se na drugi stupanj ljestvice, u kojem se daje blagi opioidni analgetik, po potrebi u kombinaciji s neopioidnim analgetikom te adjuvantnim lijekom. Za izrazite bolove, koji ne reagiraju na spomenutu terapiju, prelazi se na treći stupanj ljestvice. Tada se upotrebljava jaki opioid, ponovno prema potrebi potpomognut neopioidom i adjuvansom. Ostali principi liječenja odnose se na uzimanje lijeka na usta kada god je moguće kako bi se izbjegla dodatna bol i nelagoda bolesnika, kao i potreba za primjenom lijekova u točno određeno vrijeme kako bi se koncentracija lijeka u krvi uvijek održavala na dovoljnoj razini da se kupira bol.

Vrste analgetika

  • Opioidni analgetici
  • Neopioidni analgetici
  • Adjuvantni (pomoćni) lijekovi.

 

 

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave