Pita li i sada tko za osobe s invaliditetom?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

OSOBE S INVALIDITETOM I KORONA VIRUS
Pita li I sada tko za osobe s invaliditetom

Osobe s invaliditetom su, baš kao i svi ostali, pojedinci s ljudskim pravima. Drugim riječima, trebali bi uživati jednaka prava kao i svi ostali. Nažalost, svi znamo da tome nije tako. Osobe s invaliditetom suočavaju se s brojnim preprekama koje ih sprječavaju da u potpunosti i učinkovito sudjeluju u društvu posebice sada kada se nalazimo u “zoni sumraka” gdje se cijela Hrvatska, štoviše Europa nalazi pod velikim pritiskom virusa.

Da krenemo od početka. UN jest donio konvenciju o pravima osoba s invaliditetom kojom su se države koje su je ratificirale pravno obvezale da se prema osobama s invaliditetom ponašaju kao prema subjektima prava s jasno utvrđenim ljudskim pravima. Unatoč tome, prepreke i dalje postoje. Osobe s invaliditetom teže će se zaposliti. Pristupačnost raznim institucijama im je smanjena. U pojedine objekte ulazak im je doslovno nemoguć. Kolnici, pješačke zone, autobusna i tramvajska stajališta nisu im u potpunosti prilagođeni.

Iako mnogi gradovi, moramo priznati, kontinuirano rade na prilagodbi javnih površina osobama s invaliditetom to svakako nije ni približno dovoljno.
No trenutačni problem nisu samo navedeni problemi. Osobe s invaliditetom trenutno muče strah koji je vezan za virus uza sve njihove popratne zdravstvene probleme s kojima se susreću na dnevnoj bazi.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u subotu je preporučila Stožeru civilne zaštite RH da osigura eventualni prihvat i liječenje osoba s invaliditetom te je apelirala na roditelje djece s teškoćama u razvoju i odrasle osobama s invaliditetom da se dosljedno pridržavaju preporuka stožera. Da li je navedeno osigurano još uvijek nam nije poznato.
Invaliditet se može dogoditi svakom od nas. U tom pogledu, moramo biti svjesni potreba drugih i nastojati im pomoći koliko god nam naše mogućnosti dozvoljavaju. Jer svi smo, kako kaže konvencija, pojedinci s ljudskim pravima posebice u ovim osjetljivim okolnostima.
Donosimo i priču od Jana Bolića (25), mladog  pisca, kolumnista i blogera iz Rijeke koji kaže sljedeće:

 

Ovako glasi cijela njegova objava preuzeta s facebooka:

Već nekoliko dana čitam i slušam, malo jednu stranu, pa malo drugu stranu. Trebamo paziti, ovo će nas ubiti… onda druga strana, ovo je sve namjerno napravljeno, panika, sve je ovo zbog ekonomije i farmaceuta…

Znate što? Nije me briga! Uopće. Koliko sam se informirao i pročitao do sada od osoba koje su cijele svoje živote posvetili medicini, epidemiji i istraživanju, te općenito javnom zdravstvu, neki su mi i jako dragi prijatelji, moje mišljenje je da ovo nije nitko namjerno napravio kako bi uništio ekonomiju.

No, moguće je da je virus krenuo zbog nemara, to je druga stvar. Zapravo, vrlo vjerojatno je zbog ljudskog nemara.

Zbog moje bolesti Spinalne mišićne atrofije tipa 2, spadam u visokorizičnu skupinu, i da, nije mi uopće svejedno. Ustvari, od kad je krenula velika epidemija u Italiji, jako me strah. 2009. sam završio na intenzivnoj njezi i respiratoru baš zbog pluća, respiratornog infekta, a nije bio Covid – 19. Zato ne želim ni misliti što bi bilo da se zarazim.

Moja mama svaki dan odlazi na posao, strahuje da ne pokupi virus, jer će ga donijeti u kuću, a da ni ne zna. Tada će i mene zaraziti!
Nije ovo bezazlena stvar, zar mislite da su znanstvenici potplaćeni i da nas muljaju? Nemojmo se miješati u njihov posao, kao ni što se oni ne miješaju u naš! Nemojmo biti prepametni u ovakvim situacijama!

Krizni stožer i ministar Beroš rade jako odličan posao i mislim da su puno vremena već kupili do sada. Virus je jako opasan za rizične skupine, to trebamo svi shvatiti. Nije ovo gripa. Kod gripe već ljudi imaju stvoren imunitet, a rizične skupine se cijepe. Covid – 19 se prvi put pojavljuje i zato ako smo u kontaktu sa zaraženima, sigurno ćemo dobit virus. Ne moramo niti biti u kontaktu, dovoljno da uđemo u trgovinu gdje upravo prošla zaražena osoba.

Zato se ne smijemo neodgovorno i nemarno ponašati. Oni koji moraju u izolaciju, neka je odrade. Ako slučajno imaju korona virus u sebi, a ostali su u kućnoj izolaciji, spasili su nečije živote. Možda moj. Stav – nije to ništa, lako ću to preživjeti, da možda ti hoćeš, ali ćeš nekome prenijeti tko neće.

Sandra Vukušić, sociologinja

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?