Pandemija će dovesti ljude do ludila- Vlasti i mediji pred time zatvaraju oči

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

“Majka i baka u 58. godini nije umrla od Covida, nego zbog Covida. Otkrili su joj karcinom na početku ovog ludila i tri mjeseca nije hospitalizirana, jer eto, nije imala najopasniji virus na svijetu, već rak. Metastazirao je i više nije bilo pomoći. Otišla je u neizdrživim bolovima, a nije ni dobila priliku da se bori.”

Ovo je samo jedna od ispovijesti naših očajnih čitatelja na koje će čitav niz, u najmanju ruku rečeno nebuloznih antikorona mjera ostaviti trag za čitav život. Mjere, koje bi trebale pomoći jednima, istodobno mnogima drugima donose štete. 

Ljudima je ograničen odlazak u bolnice, izostaje dijagnoza i liječenje teških bolesti, a oni koji se već liječe nepovratno gube priliku da potencijalno posljednje trenutke svog života provedu uz pažnju obitelji i prijatelja, jer posjete su strogo zabranjene. 

Ozračje nastalo u društvu pojavom koronavirusa i provedbom niza odluka stožera civilne zaštite, smatraju naši sugovornici, neće donijeti dobro. Žalosti ih što se najčitaniji hrvatski mediji ne osvrću na ovakve teme, dok i struka ukazuje kako problem ovakve vrste postoji. Naime, pojedini liječnici poslali su poruku kako “se nije dobro bojati korone više nego raka”. Ipak, sve ostaje na tim pojedinačnim istupima. 

Ministar i ostali dužnosnici redovito uvjeravaju kako bolnice i tijekom mjera prevencije rade sve kako bi se bolesti i dalje liječile, te da se simptomi ne ignoriraju. Ipak, previše je slučajeva koji su ispričani našoj redakciji koji to opovrgavaju. Mnogi od njih su, nažalost, završili smrću. Tu nastupa još jedan dio problema nastalog ovom pandemijom. Obitelji se, naime, nisu u mogućnosti prikladno oprostiti od svojih preminulih ukoliko je pred kraj života ili čak posthumno utvrđeno da je pokojnik bolovao i od koronavirusa, iako je sasvim evidentno da je smrt posljedica druge bolesti. No, zbog Covida zabranjen je pristup pokojniku i pogreb se odvija u izvanrednim mjerama. 

 

PRESTRAŠNO! Posljedni dani umirućega- “On je bio samo nemoćan čovjek za mene” Što možete? Pomoći i učiti od njih!

 

Sve to i još mnogo drugih efekata ove pandemije ljude dovodi do ludila. Bilo je više istupa psihologa i psihijatara o tome kakve će ovo posljedice ostaviti na društvo. No, ni po tom pitanju kvalitetnog rješenja nema. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave