OŽIVJELI RUČNO BRANJE KUKURUZA I ZBOG IZRADE UKRASA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

 

Buđenje prošlosti: članovi udruge umirovljenika Ivanovec i udruge žena „izvor“ iz Ivanovca oživjeli ručno branje kukuruza i obavili pripreme za izradu proizvoda od luščinja.

Berba kukuruza, kako je svima poznato, počinje u listopadu kada otvrdnu kukuruznu klipovi. Danas se berbe obavljaju strojno, a ručna berba je polako otišla u zaborav. Ipak, umirovljenici iz Udruge umirovljenika Ivanovec i članice Udruge žena „Izvor“ iz Ivanovca, ove su godine ponovno oživjeli tradicijski običaj ručne berbe kukuruza, a sve zbog jednog cilja – prikupljanje luščinja za izradu proizvoda od luščinja.

Tako su se u popodnevnim satima našli na polju uz traktor i prikolicu, noseći plahte oko ramena i pletene korpe te svi zajedno prionuli u posao ručne berbe. Naravno da nije nedostajalo priče, ali ni šale, a tek onaj pravi poljski radnički obrok bio je baš svima u slast. Nakon berbe zajedno su krenuli u drugi dio posla, a to je „luščara“, odnosno odvajali su kukuruzne lasi i komušine od klipova kukuruza. Svaka komušina koja je na izgled, veličinu i boju bila dobra, posebno je pospremljena jer će se upotrijebiti za izradu cekera, ruža od luščinja, anđela i svih ostalih proizvoda, a kojih će se dosjetiti napraviti od kukuruznog luščinja tokom dugih zimskih dana koji nam dolaze. Ostatak kukuruza sretno je završio u kukuružnjaku gdje će se sušiti do ove godine.(Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

PRED LJETNU STANKU

  Tijekom lipnja Podružnica „Seniori Studentskog grada“ iz istoimenog naselja u zagrebačkoj Dubravi dovela

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?