Ovi sportašice u svojim 80 -im i 90 -im godinama dokazuju da nikad nije kasno biti prvak

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Prije tri desetljeća Florence “Flo” Filion Meiler obratila se njezina prijateljica, Barbara Jordan, voditeljica atletskih igara za seniorske igre u Vermontu, s velikim zahtjevom.

“Ona mi je rekla:‘ Očajnički tražimo ljude za trčanje. Želim da probaš skok u dalj. ’Rekla sam:‘ Čekaj malo, Barb. Nikada prije nisam trenirala ”, prisjeća se Meiler, koja je bila uspješna tenisačica. Jordan je na to odgovorila: “Mislim da biste bili dobri u tome.”prenosi

Tim je nagonom Meiler skočila u svijet atletike u dobi od 60 godina, na kraju preuzimajući sve više skokova, uključujući skok s motkom u dobi od 65 godina, bacanja, prepreke, petoboj i steeplechase.

Tijekom svoje 30-godišnje karijere, Meiler je postala jedna od najdominantnijih svestranih sportašica, postavljajući svjetske rekorde u dobnim skupinama i usput inspirirajući ljude svih dobi.

“Zaista sam ponosna što sam primjer drugim ljudima”, kaže Meiler, koja sa suprugom živi 60 godina u Shelburneu u Vermontu, gdje je u njihovom domu ispunjena s oko 800 medalja. “Radim najbolje što mogu i uzimam sve što mogu.”

Do svog osmog desetljeća, Meiler, članica Sprinticity Track Cluba, nastavlja držati stvari uzbudljivima. Na ovogodišnjem USATF Masters otvorenom prvenstvu u atletici u Amesu u Iowi Meiler, jedan od najstarijih sportaša, natjecala se u desetak događaja. I ne samo to, uspostavila je nove svjetske rekorde dobnih skupina od 86 do 89 godina, za žene u petoboju (4.467 bodova) i 80 metara s preponama (26.69), prvom događaju u petoboju. Također je postavila novu američku marku za svoju dobnu skupinu u disciplini 2000 metara stiplom (18: 55,84) i izjednačila se s 86-godišnjom Christel Donley za američki rekord u skoku u vis (3-0,50/0,93 m). “Kad sam igrala petoboj i vidjela da imam više bodova od bilo koga u 87 -oj godini, to mi je velika motivacija”, kaže Meiler.

Tami Graf (85) iz kluba Track Club iz doline Potomac također je ostvarila impresivne nastupe na prvenstvu, objavivši nove rekorde američkih dobnih skupina u disciplinama 200 metara s preponama (1: 42,04), trčanju na 5000 metara (46: 00,64) i 10 000 metara (1 : 36: 39,48).

U međuvremenu, 90-godišnja Gloria Krug upisala se u povijest na terenu s pet novih američkih rekorda u dobnoj skupini od 90 godina za bacanje kugle, bacanje kladiva, bacanje koplja i bacanje diska “U obitelji Krug postoji dugovječnost”,ističući kako su joj oba roditelja doživjela 100 godina. “Čini se da me ovo nastavlja tjerati dalje. Sve dok se osjećam dobro, nastavit ću to činiti. “

 

Tim se ženama upornost isplati

Krug, koja je u 60 -ima hvatala bacanja, trčala, dizala, istezala se i plivala svaki tjedan kako bi održala svoju kondiciju. “Samo bih voljela da nisam tako brzo starila – sviđaju mi ​​se ove stvari”, kaže Krug, članica Philadelphia Mastersa. “Glavna poruka bilo kome je:” Ne odustaj. ”

Meiler ima isti pogon. Gotovo svaki dan vježba dva sata, započinjući svaku sesiju s puno istezanja. Ona zimi trenira u zatvorenom objektu Sveučilišta Vermont, a u toplijim mjesecima koristi lokalnu srednjoškolsku stazu. Nakon trčanja i istezanja, nekoliko dana radi prepreke, skok u dalj i trostruki, a drugim danima vježba skok s motkom, koplje, bacanje kugle i disk. Također koristi teretanu.

“Osjećam se tako jako sretno jer mi je dobri Gospodin dao zdravlje”, kaže ona, ističući da su joj kosti “fantastične” u njezinim godinama. Svoju snagu djelomično pripisuje tome što je odrasla na farmi mliječnih proizvoda u Vermontu i obavljala „teške poslove“.

Iako je Meiler fizički jaka, priznaje da je mentalno teško trenirati samoj dok stari. Njezina voljena prijateljica i trenerica Barbara Jordan, uspješna majstorica u sportu i ona koja je Meilera uvela u sport, umrla je u studenom prošle godine u 85. godini nakon duge borbe s rakom. Shrvana gubitkom, Meiler se sjeća svoje prijateljice kad god stupi na stazu.

“Ne želim postavljati rekorde”, kaže ona. “Samo želim vježbati i vidjeti svoje prijatelje.” No, planira se gurati koliko god može. Zapravo, kaže: “Htjela bih pronaći sponzora, ali ne znam kako bih ga pronašla.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

PRED LJETNU STANKU

  Tijekom lipnja Podružnica „Seniori Studentskog grada“ iz istoimenog naselja u zagrebačkoj Dubravi dovela

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?