Osobama s invaliditetom razina stresa svakodnevno raste a ponajviše zbog jednog faktora!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Kakvo je doista mentalno zdravlje i iskustvo stresa u svakodnevici za osobe s invaliditetom od strane okolice i ovog društva beznađa?

Osobe s invaliditetom žive pod strašnim stresom

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako je 60 posto Hrvata pod srednjom, a čak 30 posto pod velikom razinom stresa. Gotovo sva istraživanja koja su analizirala stres kod osoba s tjelesnim invaliditetom pokazala su kako imaju povećan rizik za višom razinom stresa i negativnih ishoda mentalnog zdravlja. Razlog tome nerijetko je taj što često doživljavaju različite oblike diskriminacije.

Stres je stanje narušene psihičke i tjelesne ravnoteže pojedinca koji nastaje pri osjećaju ugroženosti ili subjektivnom doživljaju nemogućnosti suočavanja i prilagodbe zahtjevima okoline. Istraživanje, koje je 2018. godine provedeno, na osobama s invaliditetom pokazalo je kako su svi ispitanici posvjedočili o prisutnosti stresa u svom životu, kod nekih privremeno i blago, a kod drugih kronično iskustvo. Pritom valja razlikovati individualne izvore stresa i one nastale u interakciji s okolinom.

Kad su u pitanju individualni stresori riječ je uglavnom o osjećaju nesposobnosti ili ovisnosti o drugima, osjećaju manje korisnosti u društvu, gubitku uloga, potrebi za “samodokazivanjem” i slično.

S druge strane su različiti oblici diskriminacije, koji itekako imaju važnu ulogu u stresnom iskustvu osoba s tjelesnim invaliditetom. Primjer takve diskriminacije su fizičke barijere, poput nepristupačnosti fizičkih prostora osobama u kolicima. Jednako tako, stres nastaje i kao rezultat iskustva u javnim ustanovama u kojima sustavi nisu spremni ili voljni prilagoditi se specifičnim potrebama osoba s invaliditetom. U konačnici, za mnoge stres nastaje zbog diskriminacije doživljene u međuljudskim interakcijama u svakodnevnim životima – s obitelji, prijateljima, kolegama i članovima zajednice.

Iz svih tih razloga važno je da društvo što je više moguće istražuje i u konačnici razumije odnos stresa, diskriminacije, socijalne isključenosti i mentalnog zdravlja osoba s invaliditetom. Sustav bi, dakle, trebao biti podrška i osobi s invaliditetom, al ii njegovoj obitelji. Kad govorimo o sustavu, govorimo o državi i zakonskim regulativama, ali i lokalnoj zajednici.

Osobama s invaliditetom razina stresa svakodnevno raste a ponajviše zbog nerazumijevanja okoline

Također razumijevanje okoline prema osobama s invaliditetom od velike je važnosti! Osobe s invaliditetom kao i svako drugo biće vrlo teško prihvaća neprihvaćanje, nerazumijevanje i stanje im se može znatno pogoršati. Ista stvar vrijedi i za majke ili očeve čija djeca su na njihovoj bezuvjetnoj brizi te su pod stalnim  stresom kao vojnici na ratištu.

Nažalost, traženje rješenja u većini slučajeva ostaje na samom pojedincu. Tu postoje oni koji smatraju da trebaju sami prevladati svoje poteškoće, kao i oni koji koji traže psihološku pomoć. Psihološke intervencije mogu se provoditi pojedinačno ili grupno, a usmjerene su na prevladavanje stresnih situacija i to usvajanjem vještina za rješavanje raznih problema, poboljšavanjem komunikacije s okolinom i ovladavanjem emocija. Mnogi su I pronašli svoj put prakticiranju joge isl. aktivnostima.

Na kraju krajeva, najbitnije je ipak da imaju mogućnost da ravnopravno s ostalima ostvaruju svoj profesionalni rast i razvoj. Ponašajmo se prema njima onako kako želimo da se drugi ponašaju prema nama – pošteno i iskreno s uvažavanjem i poštovanjem svih različitosti. Umanjimo im stres i olakšajmo im borbu s kojima se nose svakodnevno !

 

Sandra Vukušić, sociologinja

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?