MS i Sveti Gral MS neurološki opravak

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email


Prije par dana dobio sam najnovije izdanje časopisa MS Focus. Otkrio sam dva paragrafa koji su mi vratili novu nadu u neki učinkoviti tretman za MS. U nastavku su prepisani.

Medicina i istraživanje:

Nešto drukčiji mehanizam od ranije spomenutih monoklonskih antitijela, temelimab cilja specifičan protein za koji se vjeruje da ima ulogu u razvoju MS. MS je djelomično uzrokovana povećanom upalom u središnjem živčanom sustavu, a predviđeni mehanizam djelovanja temelimaba bio bi ublažavanje ove upale kako bi se spriječilo napredovanje. Lijek treba djelovati na uklanjanje oštećenja mijelinskog omotača koje nastaju kod MS.Život s MS-om:

Sveti Gral kod MS je neuralni popravak. Oporavkom područja oštećenog mijelina i aksona ili preusmjeravanjem podataka oko područja oštećenja nadamo se da ćemo invalidnost moći preokrenuti. Brojni istraživački projekti širom svijeta usredotočeni su na to. Može se dogoditi da odgovor na poništavanje invaliditeta dođe iz područja izvan MS-a, poput ozljede leđne moždine. Trenutno su u tijeku studije faze II s molekulom nad kojom sam uzbuđen, elezanumab. Ako ovo monoklonsko antitijelo učini ono za što se nadamo da hoće, ono bi trebalo regenerirati aksone u mozgu i leđnoj moždini.


Upravo me ovaj drugi odlomak najviše uzbuđuje. Ako uspije, i dalje biste imali MS, no, vrlo je vjerojatno da simptome ne biste imali, ili barem ne one ozbiljne, od kojih trenutno mnogi pate. Na horizontu ima nade!

Autor Ellen Whipple, Pharm.D., Ivan Novak

 

Pogledajte više na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?