OSI – nevidljivi ljudi. Oni iz sustava socijalne skrbi najteže žive!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom (OSI) Anka Slonjšak je plačući upozorila kako je pandemija mnoge osobe s invaliditetom zatvorila u mjestima gdje žive, a najteže je onima koje su u ustanovama socijalne skrbi.

 

Poručujem im da ćemo se kao pravobraniteljstvo potruditi da im omogućimo pravo na kretanje, da mogu izaći i da ne proživljavaju zatvorenost, zapravo preživljavaju u tim ustanovama, rekla je Slonjšak koja je kroz plač objasnila da joj je o tome teško govoriti jer osjeća koliko je tim osobama teško.

 

Pravobraniteljica je to rekla u Hrvatskom saboru kojem je podnijela Izvješće o svom radu u prošloj godini u kojem je navela da su napravljeni neznatni kvalitativni pomaci u politikama prema osobama s invaliditetom. Posebno je, ističe, vidljiv nedostatak sustavnih rješenja za posebne kategorije kao što su osobe s mentalnim i intelektualnim oštećenjima, osobe s autizmom, roditelji s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju najranije dobi.

Zastupnicima, od kojih je redom dobivala pohvale za rad, poručila je kako je na njima velik zadatak. Trebate se što više educirati i posjetiti različite institucije, udruge, razgovarati s osobama s invaliditetom, one su dio ovog društva, zaslužuju punu pažnju i podršku, kazala je. prenosi

Nevidljivi ljudi

Upozorila je na brojne probleme tih ljudi, od povećanog rizika od siromaštva, slabe zaposlenosti, do neriješenog međugradskog i međužupanijskog prometa. Pomaka ima, ali osobe s invaliditetom u mnogim su krajevima Hrvatske  nevidljivi ljudi jer nemaju priliku izaći, kretati se, uključiti se. Zastupnicima je poručila i da kontinuirano treba raditi na promjenama, da osobe s invaliditetom ne mogu imati ista, linearna prava, jer to nije pravedno.

ZATVOR U DOMU – “Ja gubim život, otimaju mi ga!”

 

– Svaka osoba s invaliditetom je osoba za sebe, dok zakonski i podzakonski ne uredimo da te osobe dobiju ono što im je potrebno, imat ćemo probleme o kojima govorim 12 godina, rekla je Slonjšak.

Najavila je da će uskoro biti objavljeno izvješće u sjeni, odnosno izvješće koje je njezin Ured potkraj 2019. podnio UN-ovu odboru za prava osoba s invaliditetom upozoravajući na stanje i položaj tih osoba u Hrvatskoj, naglašavajući pozitivno i negativno, odnosno preporuke koje nisu ispunjene od 2015. 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?