OPERACIJA PROSTATE

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Rak prostate je najčešći maligni tumor muškaraca u Republici Hrvatskoj. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2017. godini registrirano je 2794 novooboljelih i 785 umrlih od raka prostate.

Radikalna prostatektomija podrazumijeva odstranjenje prostate i sjemenih mjehurića te uspostavu ponovnog spoja između mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Ovisno o preoperativnim karakteristika bolesti, kod nekih bolesnika odstranjuju se i limfni čvorovi iz područja u koje rak prostate najčešće metastazira.

Najnovija tehnika je robotom asistirana laparoskopska radikalna prostatektomija ili skraćeno robotska radikalna prostatektomija (RRP). Prve RRP izvedene su početkom 21. stoljeća, a danas je ovaj pristup dominantan u SAD-u, ali je i sve više zastupljen u Europi. Za izvođenje ovog zahvata registrirana su dva robotska sustava, od kojih je prvi registriran 2000. godine, a drugi 2017. godine.

Urolog, osoba koja izvodi RRP te on izravno putem kontrolne konzole upravlja robotskim rukama koje se uvode u tijelo bolesnika. Operativni zahvat izvodi se kroz manje rezove na koži trbuha kroz koje se u tijelo bolesnika uvode radni instrumenti koji imaju promjer 5-10 mm.

U pravilu se učini 5 rezova; dva su reza duljine po 5 mm, dva duljine po 10 mm i jedan rez se na kraju operacije proširi na prosječno 30 mm jer se kroz njega izvadi prostata. Položaj rezova je u donjem dijelu trbuha, a veličina i položaj rezova su takvi da rijetko dovode do komplikacija vezanih uz ranu.

Tijekom operacije kroz ove se rezove uvode različiti operativni instrumenti kojima se provodi odvajanje prostate od okolnog tkiva, zaustavljanje krvarenja i na kraju se izradi novi spoj između mokraćnog mjehura i ostatka mokraćne cijevi.

Kroz jedan rez u tijelo se uvodi kamera koja pruža sliku u visokoj rezoluciji i u 3 dimenzije. Ova slika je visoke kvalitete i moguće je kameru približiti skroz do mjesta operacije kako bi se na ovaj način strukture tkiva višestruko povećale na ekranu i omogućile što preciznije izvođenje operativnog zahvata.

Robotska tehnologija omogućava stabilnost i preciznost izvođenja sitnih pokreta u tijelu bolesnika, a dodatna stabilnost robotske ruke uz visokokvalitetnu kameru omogućavaju veliko uvećanje i vrhunsku vizualizaciju tkivnih struktura. Kombinacija tehnologije uz iskusnog operatera i odabir pogodnih karakteristika bolesti kod bolesnika jamče najbolje ishode operativnog zahvata.

Osnovne prednosti robotskog zahvata vide se u ranom postoperativnom tijeku. Bolesnici nakon RRP-a imaju manje bolova nakon operacije, manji gubitak krvi za vrijeme operacije, ranije se ustaju iz kreveta, kraće vrijeme ostaju u bolnici, ranije se vraćaju uobičajenim aktivnostima. Dodatno, imaju manje komplikacija vezanih uz operativni rez, ranije se vadi urinarni kateter, manja je potreba za ponovnom hospitalizacijom te je manji rizik za duboku vensku trombozu. Također, zabilježen je brži postoperativni povratak kontinencije i erektilne funkcije.

Važno je napomenuti kako je u ispitivanjima koja su uspoređivala otvorenu i robotsku radikalnu prostatekomiju, nakon dvije godine od operacije zabilježena podjednaka stopa funkcionalnog oporavka i onkološkog izlječenja.

Važno je imati na umu kako za operaciju treba birati kliniku i operatera s iskustvom te kako danas robotska tehnologija ima potvrđenu učinkovitost, sigurnosni profil i značajne prednosti u ranijem postoperativnom periodu. Kod robotske tehnike zabilježen je brži postoperativni povratak kontinencije i erektilne funkcije.

Epidemiološka istraživanja pojavnosti raka prostate pokazuju najveću učestalost pojave bolesti u crnaca, a najmanju u pripadnika žute rase. U Europi i Americi pripadnici bijele rase imaju srednji rizik za razvoj bolesti izuzev skandinavaca među kojima je učestalost ove bolesti najzastupljenija u Europi.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?