Od ponedjeljka nove mjere

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

U protekla 24 sata zabilježena su 2242 nova slučaja covida-19, a preminulo je 16 osoba. Trenutačno je oboljelih u Hrvatskoj 9745. Od toga broja 731 pacijent je na bolničkom liječenju, a na respiratoru su 52 pacijenta. U protekla 24 sata testirano je 8087 osoba, a pozitivnih je oko 30 posto.prenosi

 

Nove mjere

1. Kapacitet bolnica

Već sljedeći tjedan u pogon se stavlja Arena

Prema najavama, zagrebačka Arena mogla bi se u narednih nekoliko dana ponovno pretvoriti u alternativni smještaj za covid-pozitivne. Na bolničkom liječenju trenutačno se nalazi 731 pacijent, što je dvostruko veći broj nego prije dva tjedna. Covid-bolnice se pune velikom brzinom, no najveći je problem sve veći broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni ili u samoizolaciji.

2. Okupljanja

Javne događaje ograničiti na 50 ljudi

Ograničenje broja osoba dozvoljenih na okupljanjima jedna je od prvih mjera koje povlači većina europskih zemalja jer je ustanovljeno da su upravo okupljanja glavna žarišta bolesti. U velikom broju zemalja koje su najteže zahvaćene epidemijom broj je ograničen na maksimalno šest do 10 osoba, a ograničavaju se i obiteljska druženja između različitih kućanstava.

3. Alkohol

Neće biti zabrane točenja u kafićima

Iako se i o tome špekuliralo, Nacionalni stožer za sada neće zabranjivati točenje alkoholnih pića u kafićima i restoranima, ali će zabraniti prodaju na benzinskim crpkama koje rade cijelu noć. U dijelu država EU, poput Nizozemske i  nekih njemačkih pokrajina, u kojima kafići i restorani nisu zatvoreni, zabranjeno je točenje alkohola u večernjim satima.

4. Škole

Nema zatvaranja, nova pravila za izolaciju

Iako i sami prosvjetni radnici djecu pripremaju na mogući prelazak na online nastavu, generalnog zatvaranja škola još uvijek nema: princip zatvaranja “od razreda do razreda” i “od škole do škole” pokazao se dobrim. No, ozbiljno se razmatra promjena pravila za samoizolaciju djece. Naime, ako se u razredu pojavi zaraženo dijete, u izolaciju odlazi cijeli razred. Prijedlog je da se u izlaciju šalje samo najbliži krug kolega zaraženog đaka, a ne cijeli razred. Čak 99%  oboljele djece nema simptoma.

 

HZJZ dnevno radi 1600 umjesto 2200 testova zbog manjka potrošnog materijala

U 24 sata u Hrvatskoj je testirano 8087 osoba, što je znatno povećalo posao postojećim testnim centrima pa se ubrzano radi na otvaranju novih, poput onoga na Zagrebačkom velesajmu. Posljednjih dana, uz nedostatak kadra, pojavio se još jedan problem, i to s potrošnima materijalom za testiranje. No, to nije problem samo u Hrvatskoj nego i u drugim europskim zemljama jer je broj testiranja sve veći.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da HZJZ može obaviti oko 1600 testova na dan, a kad bi se riješio problem potrošnog materijala, i 500 do 600 više. Razgovarali smo s proizvođačima testova koji su nam rekli da se na globalnoj razini pojavio problem s potrošnim materijalom jer se naglo povećala potražnja pa je trebalo prilagoditi i proizvodnju. Obećavaju da će već sljedećeg tjedna situacija biti bolja, a od početka sljedećeg mjeseca problema u opskrbi više ne bi trebalo biti.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave