Novo otkriće – Protein SIRT6 za dugovječnost

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

SIRT1 je član obitelji enzima nazvanih sirtuini koji imaju velikog utjecaja na sve organizme, uključujući važnu ulogu u metabolizmu, genetici i starenju. SIRT1 je također odgovoran za pozitivan efekt restrikcije unosa kalorija.

Novo istraživanje u sklopu kojega su izraelski znanstvenici produljili životni vijek laboratorijskih miševa za 23 posto uz pomoć posebnog proteina, daje nadu da bi se sličan postupak u dogledno vrijeme mogao primijeniti i na ljudima.

 

Znanstvenici su u 250 laboratorijskih miševa povećali opskrbu proteinom SIRT6 koji kontrolira brzinu zdravog starenja, no starenjem i opada te su postigli iznimne rezultate, piše list Times of Israel.

Rezultati istraživanja ukazali si na to da se životni vijek miševa povećao za 23 posto, a ustanovljeno je i da su miševi kod kojih je povećana opskrba spomenutim proteinima bili vitalniji i mladolikiji te manje podložni raku u odnosu na ostale iz kontrolne grupe.

 

Kad bi ljudi primili istu količinu proteina SIRT6, njihov prosječni životni vijek mogao bi dosegnuti gotovo 120 godina, izjavio je prof. Haim Cohen sa Sveučilišta Bar-Ilan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?