Nova metoda razvrstavanje otpada

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Osnovne zadaća u procesu gospodarenja otpadom jesu razvrstavanje i recikliranje. Razvrstavanje se u Hrvatskoj, isključivo obavlja ručno. Takav način razvrstavanja je jedan proces koji je spor i izrazito štetan po ljudsko zdravlje pa je važno razmotriti mogućnost automatizacije tog procesa.

Nove metode za sortiranje i recikliranje otpada su znatno učinkovitije i ekonomičnije, manje štetne za ljudsko zdravlje, a svoju ulogu u tome većim dijelom ima robotika. To je znanstveno-tehnička disciplina koja ima za cilj izradu i razvoj automatiziranih strojeva, a kojima upravljaju računala. Bavi se projektiranjem, izgradnjom, rukovanjem i korištenjem robota, kao i izradom računalnih sustava za njihovu kontrolu.

Roboti se u novije vrijeme koriste u proizvodnim procesima, te u okruženjima u kojima postoji opasnost za ljudski život i zdravlje, npr. za detekciju i deaktiviranje bombi.

Međutim, koriste se u brojnim industrijama, od kirurških zahvata u operacijskim salama modernih bolnica, do proizvodnje automobila, a koriste se i za sortiranje različitih vrsta otpada. Roboti umjesto ljudi obavljaju monotone i zamorne poslove jer mogu raditi bez prekida. Tako omogućavaju da radni proces postane jednostavniji i dovode do poboljšanja proizvodnog ciklusa, no na taj način dolazi i do znatnih financijskih ušteda u poslovanju.

Osvrnemo li se na razvrstavanje otpada, dosadašnja praksa je bila da zaposlenici otpad ručno razvrstavaju u sortirnicama. Zaposlenici su izdvajali otpad prema specifičnosti materijala, a uvjeti u kojima se odvija razvrstavanje otpada s ciljem izdvajanja ekonomski vrijednih reciklata su jako teški i štete zdravlju zaposlenika.

Naime tako su industrijski roboti svoje mjesto u pogonima za upravljanje otpadom pronašli zbog jednostavnosti rukovanja, brzine i točnosti u obavljanju zadataka i mogućnosti prepoznavanja različitih vrsta otpada, ali i zbog sigurnosti zaposlenika.

Prvi takav sustav za razvrstavanje otpada razvila je finska tvrtka ZenRobotics. Razvijen je inovativni koncept ZenRobotics recycler (ZRR) koji se sastoji od upravljačkog sustava, skupa senzora i industrijskih robota. Kombinacija senzora i rješenja umjetne inteligencije omogućava ovom sustavu da prepozna i odabere ciljane materijale iz otpada i odvoji ih u više odjeljaka.

Taj sustav je prvobitno konstruiran za razvrstavanje građevinskog otpada, ali je s vremenom nadograđen na sortiranje drugih vrsta otpada. Sustav pokreće umjetna inteligencija, te on poput pametnog telefona dobiva nadogradnje softvera koje ga čine svakom nadogradnjom učinkovitijim i pametnijim. ZRR se putem interneta može kontrolirati pomoću  pametnog telefona ili računala.

Uz ZRR robota čija je funkcija razvrstavanje otpada konstruiran je i Clarke. Njega je razvila tvrtka AMP Robotics. Clarke u postrojenju za komunalni otpad u SAD-u pomaže kod razvrstavanja otpada, a komade otpada prepoznaje uz točnost od 90% i čini to za 50% brže od čovjeka na istom poslu. Clarke sustav je također baziran na umjetnoj inteligenciji i sa svakom aktualizacijom softwera postaje sve “pametniji”, može prepoznati radi li se o plastici ili kartonu, a njegovi tvorci rade na uvođenju više u granularnosti u njegove sposobnosti razvrstavanja.

Apple je također razvio robota za recikliranje. Riječ je o robotu pod nazivom Daisy, izrađenom od nekih dijelova prvog robota za rastavljanje Liama. Tako Daisy može rastaviti do 200 uređaja po satu i sortirati njihove kvalitetne dijelove za recikliranje.

Možemo bez ikakve sumnje zaključiti, robotizacija i umjetna inteligencija predstavljaju budućnost upravljanja otpadom jer će pomoći zajednicama da učinkovitije upravljaju centrima za recikliranje otpada.

Hoće li otpad i dalje predstavljati globalni problem ili će postati resurs, ovisi o tome kako ćemo i na koji način njime upravljati.

Za koga ćete glasati na lokalnim izborima u Gradu Zagrebu?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SADNICE PAPRIKE

Sadnja paprike započinje kada to dopuste vremenske prilike, na dobro pripremljeno tlo te nakon

KAKO PELCATI BILJKE

Razmnožavanje biljaka Biljke na kuhinjskom prozoru postale su modni dodatak kuhinja. Kupujemo ih zajedno

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?