Nova metoda razvrstavanje otpada

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Osnovne zadaća u procesu gospodarenja otpadom jesu razvrstavanje i recikliranje. Razvrstavanje se u Hrvatskoj, isključivo obavlja ručno. Takav način razvrstavanja je jedan proces koji je spor i izrazito štetan po ljudsko zdravlje pa je važno razmotriti mogućnost automatizacije tog procesa.

Nove metode za sortiranje i recikliranje otpada su znatno učinkovitije i ekonomičnije, manje štetne za ljudsko zdravlje, a svoju ulogu u tome većim dijelom ima robotika. To je znanstveno-tehnička disciplina koja ima za cilj izradu i razvoj automatiziranih strojeva, a kojima upravljaju računala. Bavi se projektiranjem, izgradnjom, rukovanjem i korištenjem robota, kao i izradom računalnih sustava za njihovu kontrolu.

Roboti se u novije vrijeme koriste u proizvodnim procesima, te u okruženjima u kojima postoji opasnost za ljudski život i zdravlje, npr. za detekciju i deaktiviranje bombi.

Međutim, koriste se u brojnim industrijama, od kirurških zahvata u operacijskim salama modernih bolnica, do proizvodnje automobila, a koriste se i za sortiranje različitih vrsta otpada. Roboti umjesto ljudi obavljaju monotone i zamorne poslove jer mogu raditi bez prekida. Tako omogućavaju da radni proces postane jednostavniji i dovode do poboljšanja proizvodnog ciklusa, no na taj način dolazi i do znatnih financijskih ušteda u poslovanju.

Osvrnemo li se na razvrstavanje otpada, dosadašnja praksa je bila da zaposlenici otpad ručno razvrstavaju u sortirnicama. Zaposlenici su izdvajali otpad prema specifičnosti materijala, a uvjeti u kojima se odvija razvrstavanje otpada s ciljem izdvajanja ekonomski vrijednih reciklata su jako teški i štete zdravlju zaposlenika.

Naime tako su industrijski roboti svoje mjesto u pogonima za upravljanje otpadom pronašli zbog jednostavnosti rukovanja, brzine i točnosti u obavljanju zadataka i mogućnosti prepoznavanja različitih vrsta otpada, ali i zbog sigurnosti zaposlenika.

Prvi takav sustav za razvrstavanje otpada razvila je finska tvrtka ZenRobotics. Razvijen je inovativni koncept ZenRobotics recycler (ZRR) koji se sastoji od upravljačkog sustava, skupa senzora i industrijskih robota. Kombinacija senzora i rješenja umjetne inteligencije omogućava ovom sustavu da prepozna i odabere ciljane materijale iz otpada i odvoji ih u više odjeljaka.

Taj sustav je prvobitno konstruiran za razvrstavanje građevinskog otpada, ali je s vremenom nadograđen na sortiranje drugih vrsta otpada. Sustav pokreće umjetna inteligencija, te on poput pametnog telefona dobiva nadogradnje softvera koje ga čine svakom nadogradnjom učinkovitijim i pametnijim. ZRR se putem interneta može kontrolirati pomoću  pametnog telefona ili računala.

Uz ZRR robota čija je funkcija razvrstavanje otpada konstruiran je i Clarke. Njega je razvila tvrtka AMP Robotics. Clarke u postrojenju za komunalni otpad u SAD-u pomaže kod razvrstavanja otpada, a komade otpada prepoznaje uz točnost od 90% i čini to za 50% brže od čovjeka na istom poslu. Clarke sustav je također baziran na umjetnoj inteligenciji i sa svakom aktualizacijom softwera postaje sve “pametniji”, može prepoznati radi li se o plastici ili kartonu, a njegovi tvorci rade na uvođenju više u granularnosti u njegove sposobnosti razvrstavanja.

Apple je također razvio robota za recikliranje. Riječ je o robotu pod nazivom Daisy, izrađenom od nekih dijelova prvog robota za rastavljanje Liama. Tako Daisy može rastaviti do 200 uređaja po satu i sortirati njihove kvalitetne dijelove za recikliranje.

Možemo bez ikakve sumnje zaključiti, robotizacija i umjetna inteligencija predstavljaju budućnost upravljanja otpadom jer će pomoći zajednicama da učinkovitije upravljaju centrima za recikliranje otpada.

Hoće li otpad i dalje predstavljati globalni problem ili će postati resurs, ovisi o tome kako ćemo i na koji način njime upravljati.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?