Njegov nedostatak je poguban za tijelo: smanjuje inteligenciju, šteti štitnjači, a može biti i uzrok neplodnosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Foto:Getty Images/iStockphoto

Sastavni je dio hormona štitnjače, čije djelovanje utječe na metabolizam, a time i na sve procese presudne za život – disanje, kretanje, probavu, spavanje… prenosi

Za čovjeka je ovo mikronutrijent, što znači da nam je potreban u vrlo malim količinama, ali te su male količine ključne za ispravno odvijanje niza procesa u organizmu. Konkretno, jod, u našem tijelu element u tragovima, sastavni je dio hormona štitnjače, trijodtironina (T3) i tiroksina (T4), čije djelovanje utječe na metabolizam, a time i na sve vitalne funkcije – disanje, kretanje, probavu, spavanje… Jasno je iz toga da manjak joda u organizmu može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Našem je tijelu jod, dakle, životno važan, ali ono ga ne može proizvesti pa ga moramo dobiti iz prehrane. No, namirnice uglavnom sadrže vrlo malo joda, osim ako nisu njime obogaćene kao što se to radi s kuhinjskom soli. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), sol se već dugi niz godina jodira kako bi se spriječila pojava gušavosti, mentalne retardacije kod novorođenčadi, spontanih pobačaja…

Na području Hrvatske sol se jodira od 1953. godine, a prema propisima koji vrijede posljednjih dvadesetak godina kilogram soli treba sadržavati od 15 do 23 miligrama joda.

PRIRODNI IZVORI
Što se tiče namirnica, jodom su najbogatije morske alge (najviše smeđe), školjke, rakovi, bakalar, tuna, jaja i puretina. U malim količinama ima ga u nekim vrstama povrća (u češnjaku, grahu, špinatu, blitvi, bijelom krumpiru, artičokama, šparogama), a od voća sadrže ga brusnice, jagode i ananas. U maloj količini sadrže ga i pekarski proizvodi, jer se jod upotrebljava kao stabilizator za tijesto, i kravlje mlijeko, jer je jod sastojak stočne hrane.

Kupusnjače (kelj, brokula, cvjetača) sadrže pak tvari koje sprečavaju ulazak joda u sastav hormona pa time mogu utjecati na manjak hormona u organizmu. Kod zdrave osobe koja se uravnoteženo hrani taj je utjecaj zanemariv, no ako osobi već nedostaje joda, treba biti oprezna kod konzumiranja tih namirnica.

ŠTO SE DOGAĐA KAD MANJKA JODA
Manjak joda u prehrani raširen je svjetski problem, a najprepoznatljivija njegova manifestacija je gušavost. Da bi proizvodila hormone, štitna žlijezda treba jod, a ako ga nema dovoljno za taj posao, prisiljena je raditi jače da bi izlučila potrebnu količinu hormona. Posljedica takvog napornog rada može biti povećanje štitnjače, odnosno gušavost, koja se prepoznaje po zadebljanom vratu. I ostale su posljedice nedostatka joda u organizmu ozbiljne. Zbog manjka joda i, posljedično, niskih razina tiroidnih hormona žena može izgubiti ovulaciju, što vodi u neplodnost. Nedostatak joda može voditi i u autoimunu bolest štitnjače te povećati rizik za razvoj tumora te žlijezde.

Vijesti:

Oprosti što sam ti pokvario noć…
OSTAVINSKI POSTUPAK
NAJBOLJI DOMOVI U HRVATSKOJ

Neka istraživanja pokazuju da bi manjak joda mogao povećavati rizik i za neke druge vrste raka, poput raka prostate, dojke, endometrija i jajnika.

Manji nedostatak joda može biti uzrok hipotiroidizma, što se očituje stalnim umorom, debljanjem, zatvorom, ispadanjem kose, suhoćom kože… Nedostatak joda tijekom trudnoće (kada su potrebe za jodom povećane) može ostaviti teške posljedice na majku, a osobito dramatične na dijete – trudnica može razviti visok krvni tlak, a dijete se može roditi mentalno retardirano.

Razlog je u tome što jod ima važnu ulogu u razvoju središnjeg živčanog sistema. S druge strane, zahvaljujući dodavanju joda u kuhinjsku sol manjak joda je uzrok mentalne retardacije koji je najlakše prevenirati. Manjak joda tijekom trudnoće može uzrokovati i pobačaj, rađanje mrtvog djeteta i povećanu smrtnost novorođenčadi.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica