Neformalni njegovatelji starijih osoba

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Udio osoba starije dobi u cjelokupnoj populaciji raste, one predstavljaju specifičnu skupinu s vrlo različitim potrebama, ovisno o svom fizičkom i psihičkom zdravstvenom statusu. Istovremeno se povećava i broj onih kojima je potrebna dugotrajna skrb ili potpora, zbog nemogućnosti samostalnog života. Ključnu ulogu u tom procesu imaju neformalni njegovatelji, koji su u većini slučajeva članovi uže obitelji.

Naime, važnu ulogu u tom procesu imaju neformalni njegovatelji, koji su u većini slučajeva članovi uže obitelji. Stoga je cilj istraživanja bio utvrditi sociodemografska obilježja neformalnih njegovatelja starijih osoba te obilježja njege koju pružaju. Istraživanje su provele Ana Štambuk, Silvia Rusac i Lea Skokandić; Studijski centar socijalnog rada Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na prigodnom uzorku 342 neformalna njegovatelja na području grada Zagreba. Rezultati istraživanja su pokazali da su njegovatelji najčešće udane i zaposlene žene, u srednjoj životnoj dobi. Utvrđeno je i da uglavnom njeguju svoje roditelje, koji su u dubokoj starosti, uz prisutnost multimorbiditeta.

Čak trećina njegovatelja obavlja skrb 24 sata dnevno, više od 5 godina. Aktivnosti u kojima najčešće pomažu su njega oboljelog i kućanske aktivnosti. Iskazali su veću potreba za pomoći i njegom u kući, patronažnom službom, gerontološkim centrom i stacionarom.

Navedeni rezultati pokazuju veliku opterećenost jednog dijela obiteljskih njegovatelja što ukazuje na potrebu promišljanja boljih zakonskih rješenja koja se odnose na socijalnu politiku prema starijim osobama kao i prema njihovim njegovateljima.

Neformalni njegovatelji su ljudi svih dobi, koji pružaju (obično neplaćenu) njegu nekome s kroničnim oboljenjem, invaliditetom, drugim dugotrajnim zdravstvenim stanjem ili potrebom za njegom izvan profesionalnog ili formalnog okvira zapošljavanja .Prema nedavnim istraživanjima neformalni njegovatelji širom EU pružaju više od 80% ukupne njege .Njega se obično odvija unutar društvenih odnosa  većina njegovatelja su roditelji, partneri, djeca, unuci, braća i sestre, prijatelji ili susjedi. Budući da vrsta njege zavisi od potreba osobe kojoj je potrebna pomoć, često nema ograničenja niti u količini pružene njege niti u vremenu provedenom u pružanju iste.

Davorka Ožura, Sandra Vukušić

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?