Najbolji i najsigurniji domovi za starije i nemoćne. Preporuka Treća dob Hrvatska

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Treća generacija domova za starije radi se po uzoru na specijalizirane bolnice i hotele B- kategorije, a ona je ujedno i najzastupljenija u Hrvatskoj i Sloveniji u današnje vrijeme. Prostor u ovim domovima puno je bolje organiziran, a korisnici imaju veću mogućnost biti samostalni i imati neku vrstu privatnosti.

Domovi za starije koji se brinu o osobama s demencijom nastoje korisnicima osigurati što bolje okruženje, ali i stvoriti siguran životni prostor u kojem neće doći do eventualnih nezgoda, ozljeda ili padova. U prvom je planu uzeti u obzir opće potrebe starijih osoba s posebnim potrebama i po njima raditi i razvijati sustav i pomoć u domovima za starije i nemoćne.

Ustanove za starije moraju uskladiti prehranu starijih s njihovim potrebama u toj životnoj dobi što bi značilo povećani unos vitamina, minerala i bjelančevina za vrijeme obroka, ali isto tako mora se pripaziti i na način na koji se hrana priprema.

Domovi se razlikuju prema svojoj cijeni, sadržaju, svrsi i kvaliteti. Zbog toga ne možemo generalizirati da su svi domovi loši i da loše postupaju prema svojim korisnicima. Postoji mnogo domova koji konkuriraju sveobuhvatnim sadržajima i koji starijima mogu pružiti sretno i nesputano proživljavanje starosti.

Ukoliko se obitelji odluče same brinuti za svoje starije i bolesne, tada se u obzir moraju uzeti sljedeće stvari: je li dom u kojem živite prikladan za određenu vrstu bolesti starije osobe, imate li dovoljno opreme za brigu o bolesnoj osobi te hoćete li moći svakoga dana fizički skrbiti o bolesnom članu obitelji.

Smještanje osoba u starački dom može biti dobra i loša opcija. Uvijek moramo dobro proučiti dom u koji želimo smjestiti majku ili oca kako ne bismo kasnije požalili zbog loše odluke. Kada želimo nekome osigurati smještaj u domu to ne znači da ga ne poštujemo, nego zbog različitih obaveza i financijskih resursa to je ponekad neizbježno.

Povećan broj zahtjeva za smještaj u dom dovodi do toga da postojeći smještajni kapaciteti ne mogu adekvatno odgovoriti na potrebe osoba starije životne dobi. Specifičnosti socijalnog rada u domu za starije i nemoćne osobe proizlaze iz strukture svakodnevnog rada s korisnicima te zahtjeva koje profesija pred njih postavlja. Socijalni radnici u svakodnevnoj komunikaciji s korisnicima nastoje riješiti tekuće probleme, sukobe korisnika i njihovih obitelji…

Socijalni rad u domu za starije osobe uvelike može doprinijeti da se starije osobe osjećaju aktivnim i korisnim članovima društva. Odgovarajući na njihove potrebe, socijalni radnici doprinose unapređenju socijalne kohezije, bilo prevencijom, bilo rješavanjem postojećih problema. Danas se govori o potrebi specijalizacije socijalnog rada sa starijim osobama kao važnog izazova za struku.

Domovi koji osiguravaju cjelovitu sigurnu skrb koja obuhvaća stanovanje, prehranu, održavanje osobne higijene, brigu o zdravlju, njegu, radne aktivnosti i korištenje slobodnog vremena… svakako su posebni:

Caritasov dom „Sv. Ivan Krstitelj“ Ivanec, Dom za starije i nemoćne Severović, Dom za starije i nemoćne ATILIO GAMBOC, Dom za starije i nemoćne Sveti Franjo, Dom za starije i nemoćne VARAŽDIN,Sestre Mace Dom, Caritasova kuća za starije i nemoćne osobe „Sv. Kamilo de Lellis“ te Dom Sveta Helena. 

Saznajte što vam sve nude ovi domovi
Ovi domovi pružaju usluge dugotrajnog smještaja. Kapacitet domova saže od 105 kreveta pa sve do 178 kreveta.
Korisnicima se nudi profesionalna zdravstvena i opća njega, kvalitetna socijalna skrb i organizirano provođenje slobodnog vremena, primjerena prehrana sukladna nutricionističkim i zdravstvenim zahtjevima, te cjelokupna potrebna logistika koju ovakve vrsta ustanove zahtjevaju.

Kao specifičnost u radu, u odnosu na druge ustanove ovakvih tipa, valja istaknuti činjenicu da korisnici mogu svakodnevno sudjelovati na Sv. Misi koja se služi u domskoj kapelici Caritasovog doma „Sv. Ivan Krstitelj“ Ivanec kao i mnoge druge aktivnosti i sadržaje koje dom nudi u svojim interesnim grupama: muzikoterapija, kreativna radionica, literarna grupa, društvene igre, mozgalice, snoezelen terapija, filmoteka, molitvene grupe i dr.

Ujedno za korisnike se organiziraju tijekom cijele godine razne priredbe KUD-ova, škola, zborova i sl. te odlasci na izlete i hodočašća zatim kreativne radionice, izlete i druženja te razne posebne doživljaje za stanare doma nudi Dom Severović, među najboljim domovima, koji se nalazi usred parka prirode Medvednica i dom za starije i nemoćne Novinščak nudi psihosocijalnu rehabilitaciju, radne aktivnosti, organiziranje slobodnog vremena, pratnju, organizirani prijevoz te savjetodavni rad.

Caritasova kuća za starije i nemoćne osobe „Sv. Kamilo de Lellis“ u svojoj jedinstvenosti ima specifičan stil gradnje, odnosno smještaj korisnika u manjim zasebnim stambenim jedinicama kao humaniji način smještaja u institucijama. Svojom arhitekturom od 9 stambenih jedinica Kuća čini skladno malo naselje sa uređenim okolišem, velikim zelenim površinama obrubljenim cvjetnim gredicama i stazama za šetnju.S korisnicima se provodi individualni rad te se korisnici shodno svojim psiho-fizičkim sposobnostima uključuju u sve segmente života u Kući (rekreativne vježbe, boravak i šetnja na zraku, posjet priredbama i proslavama u Kući, aktivnosti u radnoj terapiji i sl.).

Uz vrlo bogatu ponudu usluga i servisa svi domovi i dalje imaju kapaciteta za primanje novih osoba. Ukoliko niste sigurni u odabir vašeg novog kućnog praga, mi vam sa sigurnošću preporučujemo ova četiri doma. Pogledajte na našem portalu Treća dob, Katalog domova i naći ćete sve detalje koje vas zanimaju. https://trecadobhrvatska.com/domovizastarije/

Kuća svetog Franje pruža visoku kakvoću stanovanja.U domu nude privremeni i trajni smještaj, te stacionarni smještaj za osobe s potrebom za maksimalnom povećanom medicinskom skrbi. Smještaj je moguć u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. Svaka soba je kvalitetno opremljena, uključuje vlastitu kupaonicu s WC-om, mogućnost primanja satelitskog TV programa, telefon i sl.

Dom za starije i nemoćne VARAŽDIN je općenito poznat po posebnoj udomaćenoj skrbi za starije sa dnevnim boravkom koji pruža dodatnu vrijednost. O njemu uvijek pišemo samo najbolje (Informacije o smještaju u njihove ustanove daju  socijalni radnici   u tijeku radnog vremena od  7-15  h  na mobitel 099 4940 900.)…SESTRE MACE DOM već punih 17 godina pruža usluge smještaja i skrbi starijim osobama, a nalazi se na području grada Zaprešića u mjestu Pojatnom na uzvisini koja dominira mjestom. Dom se sastoji od tri odvojena objekta međusobno povezana zajedničkim parkom/voćnjakom, koji je zapravo produženi dnevni boravak naših korisnika, budući se u njega ne odlazi, već se iz dnevnog boravka u njega ulazi. Dom ne podsjeća na hotelski smještaj, niti na bolničku sterilnost, već osjećaj pripadnosti svome novom domu. Njihovih 38 korisnika i 17 stručnih djelatnika žive u sjedinjenju ljepote prirode i čovjeka u njemu.

Pogledajte više: NAJBOLJI DOMOVI U HRVATSKOJ

Dom Sveta Helena samo je 20km udaljena od Zagreba i sa svojim doista iskustvenim timom pruža vrlo kvalitetan smještaj : jednokrevetne i više krevetne sobe i kompletnu uslugu: njihovim korisnicima je na raspolaganju cjelovita i kompletna usluga od smještaja, njege i higijene, kvalitetne prehrane, prilagođenih aktivnosti i medicinske skrbi.
* skrb o pokretnim polupokretnima i nepokretnim osobama
* skrb o psihičko bolesnim osobama-NA UPIT
* skrb o neurološkim osobama (Alzheimer, Psihoganicum, Ca, CVI)
* mogućnost dnevnog boravka
* pomoć i u vašoj kući
Svoj posao obavljaju humano, profesionalno, savjesno, odgovorno i na dobrobit korisnika. U svom radu uzimaju u obzir načela jednakosti, ljudskih vrijednosti i dostojanstva svih ljudi.

Naravno među najboljima Dom za starije i nemoćne ATILIO GAMBOC,impresivna prostranost, kvaliteta izgradnje, vrhunska opremljenost uz iskusno osoblje i bogatstvo sadržaja glavne su odlike koje ovaj dom svrstavaju u red vodećih hrvatskih domova za smještaj starijih. Nova i uzbudljiva dimenzija starenja poslovna je filozofija doma koja se ogleda u jedinstvenom pristupu svakom njegovom korisniku…Kako bi se što više olakšao život budućim korisnicima, pozornost je posvećena svakom detalju. Uz usluge smještaja, u domu se nalazi restoran, knjižnica, frizerski salon, polivalentna dvorana za kreativno provođenje vremena te kapelica kako bi korisnici mogli zadovoljavati i svoje duhovne potrebe.

POGLEDAJTE: Zašto su ova pomagala za kupaonicu od velike pomoći?


Toplice Lipik, na izvoru zdravlja!

Specijalna bolnica Lipik, među najboljim rehabilitacijskim centrom u RH sa svojim perivojem, koji je zaštićen kao “spomenik parkovne arhitekture”, vrlo su cijenjene, kako po uspješnom liječenju tako i kao destinacija za ugodan odmor. Tradicija rehabilitacije i liječenja duga je 250 godina, a zasnovana je na metodama temeljenim na balneologiji i termo-mineralnoj vodi koja izvire na 62 ˚C.Posebno educirani fizioterapeuti koriste spoj najmodernije tehnologije i fizioterapeutskih tehnika kako bi maksimalizirali Vaše snage i povratili Vašu neovisnost.

Poseban naglasak stavljaju na takozvani program 50+ što podrazumijeva rehabilitaciju, odmor i liječenje osoba starije životne dobi te se odnosi na liječenje i prevenciju pacijenata s neurološkim i reumatskim indikacijama. Toplice Lipik već su prepoznate kao ustanova s odličnim rezultatima u liječenju određenih dijagnoza, a posebno stanja nakon moždanog udara i multiple skleroze.

Provode rehabilitaciju neuroloških stanja i bolesti, reumatskih bolesti, posttraumatskih stanja, postoperacijsku rehabilitaciju, a osim navedenog provodimo i preventivno liječenje te prakticiramo zdravstveni turizam. Nude vrhunsku uslugu fizikalne terapije i kvalitetan smještaj uz povoljne cijene i trajne pogodnosti za umirovljenike.

Hotel Tomislavov dom

Doživite ugodan odmor na prekrasnoj Medvednici uz odličan smještaj i domaću kuhinju. Odaberite smještaj u ugodnim sobama hotela Tomislavov dom ili komfornim apartmanima Snježna kraljica. U oba naša hotela u ponudi su jela domaće kuhinje. Uživajte u dodatnim pogodnostima.Besplatno korištenje bazena i fitnessa u hotelu Tomislavov dom te whirlpoola i saune u Snježnoj kraljici. U ponudi također imamo razne vrste masaža, wellness programa, yoge…

Polupansion – doručak + ručak ili večera
– jednokrevetna soba – 261,00 kn
– standard dvokrevetna soba – jedna osoba 291,00 kn / dvije osobe 195,00 kn po osobi
– comfort dvokrevetna soba – jedna osoba 309,00 kn / dvije osobe 207,00 kn po osobi

Predlažemo vam najbolje domove u Hrvatskoj i kroz njih možete ostvariti svoj puni dostojanstveni i blagodati potencijal bez imalo uspezanja. Provjereno.

Nemojte zaboraviti nikoga na popisu jer s njima zaista možete imati najljepšu i najbrižniju dugoročnu suradnju domske bezbrižnosti te sigurnost.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave