Mogu li si umirovljenici priuštiti usklađivanje mirovina?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

 

Umirovljenici s najnižim iznosom mirovina, često su na financijskim udarima pokušaja država u stabilizaciji i usklađivanju mirovina. S postavljenim cenzusima, u najpoznatijim primjeru zdravstvenog osigurnja, mnogim umirovljenicima povećanje mirovine dovodi do upravo suprotnog efekta. Kada govorimo o manjim izmjenama mirovina najnižih iznosa, dakle otprilike dvije tisuće kuna, govorimo o gotovo „oku neprimjetnim“ iznosima od nekoliko desetaka kuna. No, ta financijska varijacija ne promiče sustavu cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje koji za prekoračenje određenog iznosa mirovine naplaćuje veći iznos od povećanja same mirovine što naravno rezultira upravo manjom mirovinom.

Najnoviji primjer „muke po povišici“ dolazi od umirovljenika iz Dubrovnika koji je u tri mjeseca morao dva puta vaditi novi pokaz radi usklađivanja mirovine u iznosima od pedesetak kuna. Svako vađenje pokaza se, naravno, dodatno naplaćuje, a i u svakom prelasku iz jedne kategorije pokaznih karti u drugu kategoriju variraju i same cijene karata.

Iz dubrovačke tvrtke Libertas u kojoj se taj slučaj zbio, poručili su da su takve situacije rijetke, a da sami nažalost ne vide način za jednostavnije rješavanje takvih slučajeva.

Loptica je, dakako, prebačena na sustav, a sam sustav, očito, ne može funkcionirati bez kolateralnih žrtava.

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Dan poslije jučer

Malo tko jučer nije bio iznenađen objavom prvih izlaznih anketa uključujući i samo vodstvo