MIMOHOD UMIROVLJENIKA CENTROM GRADA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Veselje, pjesma i ples zavladali su 1. listopada centrom Varaždina: na sam Međunarodni dan starijih osoba više od stotinu umirovljenika iz svih udruga s područja Varaždinske županije prodefiliralo je gradskim ulicama.

Kako su objavili lokalni mediji mimohod umirovljenika i osoba starije životne dobi je, uz podršku Županije, organizirao Savez udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije, koji broji 8.700 članova u 31 udruzi.

– Sreća je neizmjerna! Vidi se to na licima svih naših članova koji su došli, nažalost, u smanjenom broju zbog pandemije. Sudjeluju predstavnici svih naših udruga, a odlučili smo nakon dvije godine organizirati mimohod i proslaviti naš Dan zato što nam je to životno veselje. Svi smo cijepljeni i disciplinirani, jer znamo što znači imati Covid-19. Slavimo Dan starijih osoba i podsjećamo da smo mi stvarali ovaj svijet i napravili ovo što imamo. Lakše je biti umirovljenik u Varaždinskoj županiji jer imamo vodstvo koje nas podržava i o nama brine, što je najvažnije. Daj nam Bog zdravlja i malo veće mirovine, poželjela je Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba.

Umirovljenike je ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu dočekao i pozdravio predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić.

– Stvarno je lijepo vidjeti naše umirovljenike ovako vesele, raspjevane i nasmijane. U Varaždinskoj županiji živi oko 43.000 umirovljenika, što je više od četvrtine našeg ukupnog stanovništva. Svima njima čestitam Međunarodni dan starijih osoba te im želimo poručiti koliko su važni i koliko cijenimo njihovo životno i radno iskustvo te doprinos cijelom društvu. Svima skupa nam cilj mora biti poboljšati njihov životni standard, istaknuo je Križanić.

U našoj županiji više od 2.000 ljudi koristi usluge domova za starije i nemoćne, a potrebe su veće. Kao što znate, zgrada Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin je postala vlasništvo Županije, što će omogućiti nova ulaganja u taj objekt. S obzirom da Europska unija potiče skrb o starijim osobama izvan institucija, za EU financiranje je prijavljen projekt uređenja dnevnog centra u Novome Marofu za 20 korisnika. U sklopu Doma umirovljenika u Varaždinu djeluje i dnevni boravak u kojem je organizirana skrb o starijim osobama tijekom dana. Županija skrbi i o starijim osobama koje žive u svojim domovima putem programa „Pomoć u kući“, koje provodi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, a skrbe za oko 160 korisnika. Nastavili su i s provedbom projekta „Zaželi“ u sklopu kojeg 31 gerontodomaćica skrbi o ukupno 186 korisnika – podsjetio je Križanić na neke od županijskih projekata i programa.(Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?