LORENA BUIĆ: S invalidskom mirovinom mogu kupiti štrik da napravim ljuljačku, a ne da se objesim

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Gradski prijevoz u Puli prilagođen je invalidima. Nisu problem vozila, već ljudi koji ti se ne žele maknuti s mjesta. Kada sam s hodalicom ili u kolicima, uvijek dođu šoferi Pulaprometa i pomognu mi. Problemi su na međugradskim linijama. Kako se mnogi od nas liječe izvan Pule, u Rijeci i Zagrebu, putujemo autobusima u kojima nam ne daju prva mjesta , a mnogi su ih i ukinuli, no nakon puno svađanja i te stvari idu nabolje, kaže Lorena Buić, oboljela od multiple skleroze

 

 

“Veće su ljudske prepreke nego arhitektonske”, prvo je što nam kao iz topa kaže 44-godišnja Lorena Buić iz Pule na pitanje na kakve prepreke nailazi kao osoba s invaliditetom. Prema Registru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u zemlji je više od pola milijuna osoba s invaliditetom, a jučer je bio njihov dan, međunarodni. Krajem 2018. godine obećano im je da će 2019. biti godina zaokreta, godina konkretnih aktivnosti. Kraj je godine i zanimalo nas je kako osobe s invaliditetom žive u Hrvatskoj, u Puli. Prema rezoluciji Komisije za ljudska prava UN-a od 5. ožujka 1993., trebalo bi im biti zajamčeno sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

Lorena, od milja Lory, oboljela je od teške neurodegenerativne bolesti, multiple skleroze. Nažalost, osim ove teške dijagnoze, ima i operiranu kralježnicu, protruziju diska od C3 do TH1, glaukom i dijagnozu MS-a od 2011. godine. Kreće se uz pomoć hodalice, koristi palijativnu skrb i ima utvrđen 100-postotni invaliditet. Majka je dvoje djece oboljele od epilepsije. U invalidskoj je mirovini, a ona iznosi 1.500 kuna. To joj nije dovoljno ni za režije u podstanarskom stanu, a na lijekove odnosno vitamine koji su oboljelima od ove dijagnoze neophodni u velikim količinama, prošli je mjesec, primjerice, potrošila 600 kuna, što je minimum, kada je ova dijagnoza u pitanju.

– Invalidska mirovina mi je tolika da mogu kupiti štrik da si napravim ljuljačku, a ne da se objesim, sarkastična je Lorena.

Umorna je od dokazivanja, objašnjavanja i borbe s vjetrenjačama – ljudima i sustavom. Iako se sve teže kreće, nema pravo na osobnu invalidninu jer nije teški, već teži invalid. Teško za shvatiti normalnom čovjeku.

Lorena Buić

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?