LJUSKE OD JAJA – vrlo korisne u vašem vrtu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Jeste li znali da ljuske od jaja mogu biti vrlo korisne i u vašem vrtu? Pročitajte neke savjete u članku i isprobajte ih. Sigurno ćete se oduševiti.

 

Ljuske od jaja sadrže kalcij, fosfor, magnezij, cink, mangan, željezo, kalij, bakar. Naše biljke također trebaju sve ovo, tako da su ove potonje također vrlo korisne u vrtu, među grmljem i cvijećem. Napravite prirodno gnojivo kako biste ubrzali rast i cvatnju Ljuske od jaja mogu se koristiti kao izvrsno prirodno gnojivo. Kad god ih imate pri ruci, sjetite se svojih biljaka. Izgnječite ljuske jajeta, a zatim pospite oko grma, cvijeća, povrća. Ovo će oploditi biljke i spriječiti napad puževa, jer će ih ljuskarati. Također možete pripremiti sjajno gnojivo za svoje balkonsko cvijeće. U veću kantu ulijte polovicu vode, a zatim dodajte ljuske jaja kad god ih imate. Kako gnojivo ima neugodan miris, držite ga na negdje postrani kraj komposta. Dodajte ljuske jaja u njega, a za tjedan dana zalijte cvijeće pripremljenim na taj način gnojivom. Zatim opet ulijte vodu i dodajte ljuske jaja. Ne morate bacati stare. Takvo gnojivo potiče jače i brže cvjetanje.

 

Prepreka puževima

Skupite ljuske od jaja, a zatim ih izmrvite oko salate, paprike, jagoda. Usitnite ih oko svog povrća u koje ulaze puževi. Na taj način napravit ćete prirodnu barijeru za njih. Ljuske ih bodu, pa će im put do vaše salate biti neuspješan. 🙂

 

Protiv proljeva kućnih ljubimaca

Ako vaš kućni ljubimac (pas) dobije proljev, usitnite ljusku od jaja u prah i njime pospite hranu. Možete napraviti prah od veće količine ljuski tako da ih zdrobite u blenderu ili mlincu za kavu i spremite u hladnjak.

 

Hrana za ptice

Ljuskama od jaja možete hraniti i ptice. Obzirom da su bogate kalcijem dobro će doći pticama u zimskim danima kada je izbor hrane značajno sužen. Samo pazite da ljuske najprije sterilizirate. Ispecite ih u pećnici 20 minuta na 180 C i onda ih zdrobite.

 

Sredstvo za čišćenje posuđa

Ljuske od jaja izvrsno će očistiti masne naslage na posuđu. Ljuske treba sitno samljeti i pomiješati s malo deterdženta za suđe. Dobiveno sredstvo nanijeti na spužvicu i dobro izribati tavu, lonac ili pećnicu.

Sretno!

 

 

Koji je vaš favorit za gradonačelnika Grada Zagreba?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SADNICE PAPRIKE

Sadnja paprike započinje kada to dopuste vremenske prilike, na dobro pripremljeno tlo te nakon

KAKO PELCATI BILJKE

Razmnožavanje biljaka Biljke na kuhinjskom prozoru postale su modni dodatak kuhinja. Kupujemo ih zajedno

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?