Ljubav i seksualnost u trećoj životnoj dobi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

pexels-gustavo-fring-seks u starosti

Starenje predstavlja određene fiziološke promjene kako kod muškaraca tako i kod žena. Stariji organizam ne funkcionira jednako kao i organizam mladog čovjeka, a kako tijelo stari mijenjaju se spolne potrebe, želje i mogućnosti. Iako  potreba za bliskošću i intimnošću ne poznaje vrijeme kao barijeru. Seksualni odnosi u starijoj dobi ne moraju biti onakvi kakvi su bili dok ste bili mladi, ali oni i dalje mogu biti ispunjavajući.

Nakon menopauze kod žena dolazi do smanjenja estrogena, ženskog spolnog hormona. Nedostatak ovog spolnog hormona  može rezultirati smanjenju vlažnosti rodnice, no, druga promjena kod žena koja prati starenje je  smanjenje težine maternice i vagine, a također se smanjuju i dojke, te se nadomještaju vezivnim tkivom.

 

Deset razloga zbog kojih stariji muškarci vole mlađe žene

 

Tako je kod muškaraca prostata povećane prožetosti vezivnim tkivom, te ona postaje veća, hipertrofira. Smanjuje se količina androgenog hormona. Međutim, pojava impotencije češća je kod muškaraca kako oni stare.

Osim fizioloških promjena, bolesti, invaliditet i neki lijekovi mogu naštetiti seksualnom životu. Šećerna bolest, povišen krvni tlak, srčano-žilne bolesti, poremećaji u radu prostate, kronična bol, bolesti koštano-mišićnog sustava česte su u starijoj dobi.

 

I starenje vagine ipak se može usporiti

 

One utječu na funkcioniranje tijela i na seksualnost, ali nisu prepreka da se prestane i dalje uživati u seksualnosti. Postoje razni oblici intimnosti između partnera kao što su grljenje, ljubljenje, nježni dodiri koji pomažu partnerima da održe osjećaj povezanosti i uzajamne brige i privrženosti jednog za drugo.

 

Ključ sreće u starosti je seks – KAKO VODITI LJUBAV U STAROSTI

 

O problemima treba otvoreno i iskreno razgovarati s partnerom. Ne postoji nešto što se naziva «normalnim seksualnim odnosom». «Normalni seksualni odnos» je ono što vas čini sretnim, gdje je naglasak na partneru i  uzajamnom poštivanju. Bit seksualnog odnosa u starijoj dobi je užitak koji se osjeća u bliskosti i dijeljenu između dviju osoba.

To je vrijeme zrele ljubavi, mudrosti, vrijeme prepuno životnih iskustava, vrijeme kada ste upoznali sebe i vrijeme kad možete početi misliti na sebe i ostvarenje svih svojih potreba i želja u skladu sa svojim mogućnostima.

Kad je u pitanju spolna aktivnost, mora se znati da potpuno gašenje tih aktivnosti može dovesti do fizičke i psihičke tromosti, bezvoljnosti, potištenosti i potpune usamljenosti, a upravo takva stanja mogu uzrokovati razna oboljenja i skratiti život.

Davorka Ožura

Je li vam javno cijepljenje političara vratilo povjerenje u cjepivo AstraZeneca?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?