LJEKOVITE BILJKE KOJE MOŽETE UZGAJATI SAMI

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Zašto biste odlazili u ljekarnu, kada sve što trebate možete pronaći u vlastitom vrtu?

Narodna medicina duboko je ukorijenjena u tradiciju naroda, ali je brzina života dovela do toga da radije biramo tabletu, koju možemo popiti odmah, umjesto pripreme čaja ili tinkture od ljekovitih biljaka, za koje je potrebno vrijeme. Ipak, potreba za prirodom je sve veća. Modern farmer je zato predstavio sedam sigurnih biljaka, koje se dugo upotrebljavaju u medicinske svrhe, uz napomenu da se uvijek savjetujete s poznavateljima biljaka ili liječnicima prije upotrebe.

Ehinacea

Echincaea purpurea and Echinacea angustifolia

Biljka poznata po svojim dekorativnim osobinama, a posebno onim u vezi s jačanjem imuniteta. Koristite li korijen morat ćete ga iskopati, kako biste ga upotrijebili za čaj ili tinkturu. Može se sijati ili saditi, voli osunčani prostor i može narasti do 60 centimetara.

Ljubičasta pasiflora

Passiflora incarnata

Dok su cvjetovi ove biljke prelijepi za gledanje, listovi su ti koji imaju ljekovito djelovanje. Djeluju kao blagi sedativ, ali i afrodizijak. Bere se u proljeće, ljeto ili jesen. Također se koristi za čajeve i tinkture. Voli sunce, može se sijati ili saditi, a naraste do čak šest metara.

Crvena hudika

Viburnum opulus

Ova grmolika biljka naziva se još i snježna gruda. Njena kora se koristi za ublažavanje menstrualnih bolova. U rano proljeće, kada se javljaju biljni sokovi, neposredno prije listanja, kora se lako ljušti s manjih grana. Koristi se za pripremu tinktura. Ova biljka voli sunčane predjele, a narasta od dva do tri metra.

Kantarion ili Gospina trava

Hypericum perforatum

Ovi lijepi, žuti cvjetovi (naslovna fotografija) namijenjeni su onima koji su u blagoj depresiji, ili imaju druge poremećaje raspoloženja. Naravno, postoje i mnoga druga blagotvorna svojstva ove biljke. Cvjetovi se beru u ljeto, za čaj i tinkture. I kantarion se može sijati ili saditi, a naraste do 60 centimetara.

Gingko

Gingko biloba

Ovo azijsko drvo ima dugu tradiciju u kineskoj medicini. Koristi se u raznim slučajevima, od glaukoma do bolesti srca. Danas se u Europi posebno koristi u poboljšanju funkcija mozga, točnije memorije. Lišće se bere tijekom ljeta, a koristi se za spravljanje tinktura. Razvija se iz sadnice, na sunčanom terenu, a može narasti i do  15 metara.

Crna bazga

Sambucus nigra

Cvijet, kao i plod ove grmolike biljke koristi se kada smo prehlađeni, imamo gripu, ali i kod bronhitisa i kašlja. Cvijet se bere tijekom proljeća, a plod tijekom kasnog ljeta. Može se koristiti za čaj, tinkturu, ali i kao sirup, s medom, đumbirom i cimetom. Područje za uzgoj bi trebalo biti u polusjeni, a biljka će narasti od tri do četiri metra.

Kamilica

Matricaria recutita

Kamilica se koristi za gotovo sve – od prehlade, želučanih problema, do anksioznosti i nesanice. Cvjetovi se koriste za pripremu čaja, a beru se ljeti. Kamilica se sije, na sunčanom terenu, i dostiže visinu od oko 45 centimetara.prenosi


Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

KAKO ČUVATI SJEME

Kraj ljeta pravo je vrijeme za pohranjivanje sjemena povrtnih, začinskih i cvjetnih kutura za