Liječite crijeva kod multiple skleroze?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Liječite crijeva kod multiple skleroze?

 

Barem u životinjskom modelu MS-a utječe i crijevna stijenka. Švedski istraživači stoga se zalažu da se nove terapije ne trebaju usredotočiti samo na CNS.

Istraživači sa Sveučilišta Lund istražili su ulogu barijere crijeva u autoimunoj multiple sklerozi. Crijevo kao mogući izvor imunoloških bolesti poput MS-a raspravlja se već duže vrijeme – kod genetski predisponiranih ljudi korisne crijevne bakterije mogu aktivirati imunološke stanice i na taj način pokrenuti multiplu sklerozu, kako su izvijestili istraživači predvođeni Hartmutom Wekerleom iz 2011. godine. Međutim, švedski istraživači uspjeli su na mišjem modelu MS-a pokazati da na rad crijeva utječe i tijek bolesti.

Upala i promjene u barijernoj funkciji crijeva bile su mjerljive u miševa u ranom tijeku bolesti. Crijevna propusnost povećana je kod upalnih bolesti crijeva poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, kao i kod nekih drugih autoimunih bolesti poput dijabetesa tipa 1.

Već na početku EAE, svojevrsne umjetne MS životinja, istraživači su uspjeli identificirati propusno i upaljeno crijevo. Simptomi su se čak pojačali tijekom bolesti.

Dr. Lavasani i njegovi kolege sa Sveučilišta Lund ranije su pokazali da probiotske bakterije mogu pružiti određenu zaštitu protiv MS-a. To je bio razlog za ispitivanje upalnih stanica i procesa u crijevima tijekom životinjske MS.

“Na naše iznenađenje, vidjeli smo strukturne promjene na sluznici tankog crijeva i porast upalnih T-stanica, također poznatih kao Th1 i Th17. Istodobno, vidjeli smo smanjenje imunosupresivnih stanica, poznato i kao regulatorne T stanice. Te promjene su često povezane s upalnom bolesti crijeva i vjeruje se da biološki aktivne molekule koje stvaraju Th1 i Th17 stoje iza ovog oštećenja crijeva. ”

Multipla skleroza temelji se na neuroinflamatornim procesima koji dovode do oštećenja i curenja u krvno-moždanoj barijeri, koji bi trebali zaštititi središnji živčani sustav i regulirati transport stanica. Švedski istraživači sada su primijetili slična oštećenja u crijevnoj barijeri, posebno na tijesnim vezama koje drže stanice zajedno u crijevnoj sluznici i pokazale su da su one povezane s T-stanicama specifičnim za bolest.

“U većini slučajeva ne znamo što pokreće autoimune bolesti, ali znamo da patogene stanice dopiru do poremećaja u crijevima. Propusni zid crijeva omogućava štetnim bakterijama i toksinima da uđu u tijelo što uzrokuje još veću upalu. Naši rezultati to podržavaju pristup da oštećena crijevna barijera može spriječiti tijelo da završi autoimunu reakciju na uobičajeni način, što zauzvrat može dovesti do kronične bolesti poput MS-a, “rekao je dr. sc. Lavasani.

Shahram Lavasani i njegovi kolege vjeruju da se budući lijekovi za liječenje ove vrste bolesti mogu usredotočiti ne samo na središnji živčani sustav, već i na crijeva popravljanjem i obnavljanjem crijevne barijere.

“Dugoročno se nadamo da će naše znanje dovesti do boljeg razumijevanja onoga što se zapravo događa u razvoju multiple skleroze. Gledajući dalje naprijed, nadamo se razviti bolju terapiju koja utječe na crijevnu barijeru kao novi terapijski cilj. ”

 

Ivan Novak

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?