KRVNI UGRUŠAK – Deset namirnica protiv krvnih ugrušaka

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Kako se kolesterol regulira prehranom? Dijetalno liječenje obično je najučinkovitije za one s najgorim testovima kolesterola – najvišom ili najnižom razinom LDL – kojima je pomoć najpotrebnija. Vjerojatno je uzaludno i nepotrebno pokušavati sniziti kolesterol dijetom ako je to normalno ili je samo malo sniženo, ispod 180-200 (4.6-5.1).

Također: ne očekujte da sva hrana djeluje na isti način na sve ljude. Oni različito reagiraju, kao i lijekovi za snižavanje kolesterola. Eksperimentirajte kako biste pronašli koja vam hrana najbolje odgovara. I ne oslanjajte se samo na jednu ili nekoliko namirnica. Mnoge namirnice imaju sposobnost regulacije kolesterola. Jedite raznoliku hranu. I upamtite: ne trebaju vam velike količine svake hrane koja se pokazala učinkovitom u studijama. Možete kombinirati manje količine različite hrane da biste postigli slične učinke na kolesterol.

Savjeti: Jedite puno voća i povrća, mahunarki, žitarica bogatih topivim vlaknima, poput zobi, i plodova mora, posebno masne ribe (losos, skuša, srdela i tuna).

– Smanjite unos zasićenih masti životinjskog podrijetla koje se nalaze u punomasnom mlijeku, siru, mesnoj masti, koži peradi. To će vam pomoći smanjiti razinu štetnog LDL kolesterola i povećati korisni HDL kolesterol.

– Smanjite unos biljnih ulja iz skupine omega-6, koja se također mogu naći u margarinu, biljnim mastima i većini prerađene hrane. Ulja su ugrađena u čestice LDL kolesterola, gdje se lako oksidiraju i pretvore u otrovni oblik koji može oštetiti arterije.

– Koristite ulja bogata mononezasićenim mastima, poput maslinovog ulja i ulja repice.

– Vrlo važno: unosite puno antioksidansa u voće, povrće, orašaste plodove i maslinovo ulje, uključujući vitamin C, vitamin E i beta karoten. Oni mogu zaštititi LDL kolesterol od toksičnih promjena koje oštećuju arterije i dovode do srčanog udara.

– Ako pijete alkohol, čaša vina, pivo ili jedno jako piće dnevno mogu poboljšati HDL kolesterol. Ako ne pijete, nemojte ni započeti samo da biste poboljšali kolesterol.

– Ostale namirnice koje su potvrđene u studijama koje također mogu smanjiti štetni kolesterol su: gljive, ječam, rižine mekinje, alge, obrano mlijeko te zeleni i crni čaj.

Hrana koja može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka: češnjak, luk, ljuta paprika, crne gljive, đumbir i klinčići, povrće, maslinovo ulje, plodovi mora, čaj, crno vino (umjerene količine).

Hrana koja može pridonijeti zgrušavanju krvi: hrana bogata masnoćama, alkohol u većim količinama.

Čimbenici zgrušavanja krvi mogu vam spasiti život.

Iznenađujuće je kako način koagulacije krvi odlučuje hoćete li imati srčani udar, moždani udar ili oštećenje krvnih žila. Stručnjaci sada znaju da trombotički čimbenici – kako krv teče, njezina viskoznost (‘ljepljivost’), sklonost stvaranju i rastu ugrušaka – odlučuju o tim katastrofama. Dijeta može uvelike utjecati na čimbenike zgrušavanja krvi. Doista, nalazi ukazuju da se glavni učinak hrane na koronarnu bolest srca postiže više djelovanjem na čimbenike zgrušavanja krvi nego na kolesterol u krvi. Povoljan učinak hrane na modificiranje čimbenika zgrušavanja krvi može se pokazati vrlo brzo. Doktor Serge Renaud kaže da sprječavanjem stvaranja krvnih ugrušaka možemo značajno smanjiti šanse za srčani udar koji se dogodi u roku od godine dana, dok obično treba puno više vremena da se taj rizik smanji smanjenjem razine kolesterola. Međutim, mnoge namirnice, poput luka i češnjaka, imaju oba učinka, pa postižete dvostruku korist.

Trebali biste svakodnevno šetati najmanje pola sata u kontinuitetu, a po mogućnosti uvesti i neki drugi oblik rekreacije. Tjelesnim aktivnostima vrlo brzo ćete poboljšati viskoznost krvi i cirkulaciju u svim dijelovima organizma, čak i kroz krvne žile koje su već prilično zakrečene. Postupno čišćenje organizma od kolesterola omogućit će dodatno poboljšanje cirkulacije.

Je li vam javno cijepljenje političara vratilo povjerenje u cjepivo AstraZeneca?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

MELISA ILI MATIČNJAK

Melisa je jedna od biljnih vrsta koja se tradicionalno koristi kod nervozom uzrokovanih tegoba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?