KAKO LIJEČITI REUMATOIDNI ARTRITIS -RECEPT

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Ukočenost i bolove u zglobovima i mišićima često doživljavamo kao svakodnevne tegobe, no ako potraju nekoliko tjedana, svakako treba posjetiti liječnika.

Kada zglobovi zaškripe i ukoče se, jedina želja nam je da se vratimo na staro, ali kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, dva najčešća oblika artritisa, povratka na staro skoro pa da i  nema.

 

Vezane vijesti 

Postoje li obični ljudi?

Zašto se zapravo svađamo?

Zar ova žena zbilja ima toliko godina?

Reumatoidni artritis je sistemska upalna reumatska bolest i za razliku od osteoartritisa koji pretežno pogađa “prave” zglobove, zahvata i zglobove i vanzglobne strukture, ali može zahvatiti i cijeli organizam.

Što je artritis?

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest u kojoj su zglobovi, obično zglobovi šake i stopala, simetrično zahvaćeni upalom koja uzrokuje otok, bol, a često i propadanje unutrašnjosti zgloba.

Reumatoidni artritis može također uzrokovati različite simptome bilo gdje u tijelu. Kažu da je to bolest starijih osoba ali mnoge mlađe osobe uključujući i djecu mogu razviti artirtis.

 

Simptomi artritisa

  • Mogu se pojavljivati “na mahove”, odnosno mogu se izmjenjivati razdoblja s tegobama i bez tegoba.
  • Promjene mogu biti prisutne na koži i potkožnom tkivu, mišićima, očima, plućima, srcu, krvnim žilama te rijetko na bubrezima.
  • Zbog kronične reumatske upale razvija se anemija (slabokrvnost).
  • Mnogi bolesnici pate od umora, gubitka teka i tjelesne težine, a neki imaju i povišenu temperaturu.

 

Liječenje artritisa

 

Osnovni princip liječenja je pošteda zahvaćenih zglobova jer aktivnost pogoršava upalu.Redovitim odmorom obično se ublažava bol, a kratki, potpuni odmor u krevetu ponekad pomaže u razdoblju kad se bolest naglo pogorša

Mnogim bolesnicima s reumatoidnim artritisom biološki lijekovi poboljšavaju stanje tako da se tegobe znatno smanjuju, a nerijetko dolazi i do remisije (mirovanja bolesti). Biološki lijekovi, koji se uzimaju intravenski ili potkožnim injekcijama, “oponašaju” procese u organizmu usporavajući i sprečavajući daljnje promjene na zglobovima. Biološkom terapijom  artritisa uvelike se olakšava život bolesnicima s upalnim reumatskim bolestima, jer se ponovno uključuju u aktivni život.

Simptomatskim liječenjem reumatoidnog artritisa nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAIDs) može se zaustaviti bol, ali ne i napredak bolesti. U većine se bolesnika danas primjenjuje jedan ili više antireumatskih lijekova koji modificiraju tijek bolesti (DMARDs), uz metotreksat kao najčešće korišten lijek.

Liječenje artritisa na prirodan način

Cilj liječenja reumatskih bolesti je kontrola imunološkog odgovora, smanjenje bolova i povećanja pokretljivosti zgloba. Potrebno je naučiti imuni sustav da ne reagira protiv vlastitog organizma.

Preporučamo:

  • crni ribiz
  • list koprive
  • ulje krila
  • omega 3
  • jabučni ocat
  • đumbir

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?