RAK DEBELOG CRIJEVA- U jednom danu 10 osoba oboli, a 6 njih umre

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Od posljedica raka debelog crijeva godišnje oboli 1.400.000, a umre čak 700.000 osoba u svijetu.

Pojava raka debelog crijeva povećala se u zemljama s umjerenim i visokim indeksom ljudskog razvoja, tome doprinosi i bolje praćenje oboljelih uvođenjem populacijskog registra za rak.

Godišnje se kod 370.000 građana Europske unije dijagnosticira rak debelog crijeva, dok njih 170.000 umre od posljedica bolesti. Osobe kod kojih se ta bolest rano otkrije u prvom stadiju, imaju velike šanse za preživljavanje, iako samo 90% u usporedbi sa onih 10% kojima se bolest otkrije u terminalnoj, četvrtoj fazi.

Otkrijte rak debelog crijeva na vrijeme

 

Usprkos tome što se rak debelog crijeva sporo razvija, u proteklih osam do deset godina, većini bolesnika i dalje se bolest dijagnosticira u kasnim fazama III i IV. To olakšava slučaj ranog probira, zato jer je liječenje raka u ranoj fazi znatno jeftinije od liječenja u kasnom stadiju, prema procjenama godišnje bi se u zdravstvenom sustavu članica Europske unije moglo ostvariti preko 3 milijarde eura uštede.

Osvrnemo li se na stanje u Hrvatskoj, rak debelog crijeva je drugi uzrok smrtnosti od zloćudnih novotvorina, u muškaraca iza raka pluća, a u žena ispred raka dojke. Kod novooboljelih od raka, oko 15% muškaraca i 13% žena oboli upravo od raka debelog crijeva. U godini se dijagnosticira oko 3.500 novooboljelih, no kod više od polovice osoba bolest je već metastazirala u okolne ili udaljene organe. Razlog tome je kasni odlazak na pregled unatoč simptomima kao što je opstipacija ili vidljiva krv u stolici, te nepravovremeno upućivanje na pregled osoba koje vidljivo krvare s uvjerenjem da se radi o hemoroidima.

U samo nekoliko minuta stvarno se možete riješiti boli i spriječiti mnoge bolesti!

 

Rak debelog crijeva je na šestom mjestu kao uzrok smrti u Hrvatskoj. Prema skupljenim podacima svaki dan 10 osoba sazna da ima rak debelog crijeva a 6 umire od ove bolesti.

Postoji mogućnost da se bolest otkrije u početnom stadiju, kada su izgledi za izlječenje vrlo veliki. Nastanak ove vrste raka moguće je i spriječiti otkrivanjem i uklanjanjem sitnih izraslina, polipa te kontrolnim pregledima bolesnika s obzirom na patohistoločki nalaz i građu uklonjenog polipa. Od iznimne je važnosti, no još uvijek nije prepoznato u široj javnosti, otkrivanje osoba s povišenim rizikom za one bolesti ili stanja koja su povezana s češćom pojavom raka debelog crijeva. U Hrvatskoj kao i u nekim zapadnoeuropskim zemljama, postoji organizirani Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, namijenjen svim osobama od 50 do navršene 74 godine.

Kvalitetna, stručna i pravodobna informacija jedan je od ključnih čimbenika u rješavanju bilo kojeg problema i situacije. Komunikacija između liječnika i pacijenta sastavni je dio svake terapije i utječe na cjelokupan tijek procesa (iz)liječenja. Da biste uspostavili ravnopravan odnos i odnos povjerenja s liječnikom, nužno je aktivno uključivanje u brigu o vlastitom zdravlju. Time ćete spriječiti probleme koji se mogu javiti tijekom liječenja i osigurati učinkovitu zdravstvenu skrb i njegu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?