Koliko je loše stanje radnicima u Lijepoj našoj

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Hrvatska prednjači u osiromašivanju vlastitog naroda iz godine u godinu. A prosječni radnik, ili umirovljenik u Hrvatskoj ukoliko želi bar nekoliko lijepih dana punog želuca, mora biti tiho i trpjeti torturu koju priređuje državni vrh.

Ovogodišnji statistički podaci pokazuju da prosječna neto plaća u Hr jest od 2700 kn, pa do 6000kn. Trećina radnika, njih oko 34 %, primalo je plaću od 6000-12 000 kn. Svaki dvadeseti stanovnik naše zemlje radi za minimalnu plaću, a za plaću od iznad 12 000 u Hrvatskoj radi samo 4 % ljudi, kako pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Iako u svim tim isplatama i platnim razredima postoje ogromne razlike u primanjima, jer primjerice oni ljudi koji spadaju u kategoriju platnog razreda od 2700 kn pa do 6000 kn, bankovni izvadak im pokazuje stanje neto plaće koja je iznosila od 2700 kn pa samo do 3500 kn.

Iako u ovim trenucima prosječna plaća za travanj je iznosila 6 220kn, a mjesec ranije 6 253 kn, ali to su samo podaci koji nisu realni na isplatnim listama građana. Čak i sindikalci naše zemlje upozoravaju da 84 % građana prima plaću koja je manja od prosječne, i još dok se na to nadodaju podaci o masovnoj nezaposlenosti, lakše je sagledati kako Hrvati su iz godine u godinu siromašniji. Krešimir Sever koji je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata ističe kako medijalna plaća u Hrvatskoj iznosi 5 900 kn, a polovina plaća je ispod tog iznosa. Također naglašava da je takvo stanje neprihvatljivi te kako plaće treba povećati.

Misli da se neko rješenje može iznači u predstojećoj poreznoj reformi :“ U doprinose se neće moći dirati, tu za smanjenje realno nema prostora. Ono što bi se eventualno moglo napraviti su izmjene u sustavu poreza na dohodak, i to na način da se poveća neoporezivi dio dohotka i pomakne granica za primjenu najniže stope tog poreza od 12 posto. No, sve bi to bili mali pomaci, pa pravi izlaz vidim jedino u povećanju svih plaća od strane poslodavaca”, kako navodi.

Taj pristup se naravno ne sviđa mnogim poslodavcima koji ne razumiju kako povećati plaće, bez da država ode u bankrot. Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora HUP-a smatra kako je jedini izlaz u poreznom rasterećenju bruto plaća, koje bi trebalo omogućiti rast neto plaća radnika u Hrvatskoj.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica