Kako najlakše razmnožiti paprenu metvicu?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

– Kako najlakše razmnožiti paprenu metvicu? –

Paprena metvica je (Mentha piperita) biljka iz porodice medićevki.

Ne raste divlje u prirodi nego je hibrid vodene (M. aquatica) i klasaste metvice (M. spicata).

Poznata je još od 17. stoljeća, a opisao ju je Linnaeus. Naraste do 90cm. Listovi su jakog i aromatičnog mirisa na mentol, pa se koristi u prehrambenoj i duhanskoj industriji. Ljekovita je ali navodno navodno izaziva neplodnost, te svojim mirisom odbija pauke (izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Paprena_metvica)

A sad neka moja zapažnja:

Imam paprenu metvicu već neki dobar niz godina, zapravo više njih, nekoliko vrsta i kultivara. S aromom i mirisom čokolade, jagode, spearmint, mandarine, a nastojim pronaći i druge kultivare, ima ih još dosta (limun, jabuka, ananas, itd). Moj vrt je nezamisliv bez njih. I sve što mogu reći je to – da je metvica vrlo zahvalna, ali i pomalo svojeglava biljka – raste i širi se sama kako i kamo želi i hoće.. Pa ju je stoga najbolje pustiti, osim ako ne raste i ne širi se tamo gdje bi vam mogla smetati. Kako je ona biljka koja se širi podzemnim vriježama, ukoliko je dobro poznajete, neće vam biti teško izvaditi je i preseliti kamo želite.

No što kada želite dobiti više novih biljaka, kada je želite razmnožiti i raširiti dalje, a matične biljke se i nisu dovoljno razmnožile i raširile da bi se mogle dijeliti?

Tada je postupak ukorijenjivanja iz zrelih stabljika jedno od najlakših i najbržih opcija, ističe iskusna  Slađana S.

Naime, stabljike metvice su četverobridne pa im stoga to daje mogućnost lakog ukorijenjivanja u vodi. Znači, jednostavno uberemo jake, lijepe i zdrave stabljike i ostavimo ih par dana u običnoj vodi. Po potrebi možete promjeniti vodu ako su je biljke već na pola potrošile.

Za samo par dana dobit ćete ovo što sam ja dobila na ovim fotkama. Znači stabljike će razviti lijepe, mlade bijele korijenčiće, a neke po mogućnosti (druga fotka) iz postojećih lisnih pazušaca, pustit će nove mlade izboje, buduće stabljike….

Nisu su li priroda i biljke čudo ??? Divno čudo !!!! ?❤️❤️❤️ Još ako znate pravilno postupati s njima – ma život je jednostavno – Čarolija !!!! ❤️?

A mi smo tu da pomažemo stvarati mala remek djela.. ??

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

KAKO ČUVATI SJEME

Kraj ljeta pravo je vrijeme za pohranjivanje sjemena povrtnih, začinskih i cvjetnih kutura za