Kako MS utječe na mozak?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Kada imate multiplu sklerozu, gubitak ključeva i zaboraviti nečije ime može biti zastrašujuće. Pitate se da li ta bolest zamagljuje i vašu sposobnost razmišljenja.

Istina je da s vremenom otprilike polovica osoba s MS-om može imati neke kognitivne probleme. To znači loš fokus, usporeno razmišljanje ili nejasno pamćenje.

Često su ti problemi blagi i zapravo vam ne otežavaju svakodnevni život. Prilično je rijetko imati ozbiljnih problema s razmišljanjem. Oni ipak utječu na oko 5% do 10% osoba s MS-om.

Znakovi otežanog razmišljanja kod MS-a
Tragovi problema o kojima imate kod razmišljanje često su suptilni. Možda ih nećete odmah ni primijetiti dok vam ih prijatelj, suradnik ili član obitelji ne istakne. Možete:

• Truditi se pronaći prave riječi za reći
• Zaboraviti stvari koje trebate obaviti ili zaboraviti već obavljene zadatke
• Teško vam je planirati unaprijed ili postavljati prioritete
• Imate problema s koncentracijom, posebno kada se dvije stvari istovremeno događaju.
• MS obično ne šteti vašoj inteligenciji ili dugoročnom pamćenju. On vam neće promijeniti sposobnost čitanja i vođenja razgovora.

Testovi i dijagnoza za provjeru oslabljenog razmišljanja:
Ako mislite da imate kognitivne probleme, razgovarajte s neurologom ili obiteljskim liječnikom. Otežano razmišljanje može imati mnogo uzroka.

Vaš liječnik može vas osigurati da vaši problemi ne potječu zbog normalnog starenja ili lijekova koje uzimate, a koji vam mogu izazvati zbunjenost, depresiju, tjeskobu ili umor.

Nakon što u potpunosti sanirate, izliječite uobičajene zdravstvene probleme, sljedeći korak je uobičajno testiranje. Vaš liječnik može vas uputiti neuropsihologu, govornom patologu ili okupacionom terapeutu.

MS i rehabilitacija za vaš mozak
Ako rezultati ispitivanja pokazuju da je MS kriv za loše pamćenje ili lošu mentalnu usredotočenost, možda biste trebali pokušati rehabilitaciju kako biste pooštrili svoje sposobnosti razmišljenja. To može uključivati:

• Vježbe pamćenja na računalu
• Kućne ili poslovne strategije s prijenosnim računalima, organizatorima ili sustavima za arhiviranje koji će vam pomoći u prsjećanju stvari
• Moguće je, ali rijetko, da problemi s razmišljanjem postanu toliko ozbiljni da nekome s MS-om treba stalna briga ili ne mogu sami živjeti. Ako to postane problem, razgovarajte o mogućnostima sa svojim liječnikom i obitelji. Socijalni radnik ili psiholog također može pomoći u istraživanju mogućnosti za njegu.
Može li medicina i lijekovi pomoći?
Znanstvenici provode studije kako bi vidjeli mogu li lijekovi koji usporavaju oštećenje živaca kod MS-a – nazvani lijekovi za modificiranje bolesti – također pomoći kod problema s razmišljanjem.

Drugi pregledavaju tretmane, poput lijekova protiv Alzheimerove bolesti, koji mogu privremeno poboljšati pamćenje i fokus. Zatražite od svog liječnika da vam objavi sve obećavajuće rezultate za koje zna.

Autor:Ivan Novak

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave