KAKO LIJEČITI PROŠIRENE VENE

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Od proširenih vena pati gotovo svaka peta osoba, ali ipak češće žene. Ako i nismo osjećali simptome, svi smo za njih barem jednom u životu čuli. No, što su zapravo (proširene) vene i zašto ipak treba biti s njima oprezan?

Vena je, po “knjiškoj” definiciji, svaka krvna žila koja krv prenosi prema srcu. Njezina uloga je da krv, koja je izvršila stanično disanje, odvede u srce. Ta krv je zapravo siromašna kisikom, ali bogata otpadnim tvarima i ugljikovim dioksidom. Uz arterije i kapilare čine dio krvožilnog sustava.prenosi

No, što znači imati proširene vene?

Proširene ili varikozne vene su uvijek izazvane oštećenjem zalistaka vena, koji kontroliraju tijek krvi od periferije k srcu i plućima. Ako ovi zalisci (ventili) ne funkcioniraju dobro, onda krv ne ide samo prema srcu, već se dio vraća u niži dio vene izazivajući, logično, njezino proširenje.

Mogu li spriječiti nastanak proširenih vena?

Iako su uzroci prvenstveno zapravo genetski – gotovo polovica bolesnika ima roditelje s istim ili gorim simptomima – naravno da postoje načini kako spriječiti nastanak ili barem usporiti pojavljivanje proširenih vena. Liječnik će vas ovdje savjetovati slično kao i za druge “krvožilne” probleme, a to znači da biste trebali paziti na prehranu, više se kretati, ne predugo stajati ili sjediti, ali i regulirati svoju tjelesnu masu. Osim nezdravog života, problem proširenih vena često se javlja i u trudnoći.

Koji su simptomi proširenih vena i kako ih liječiti?

Imate li težak osjećaj u nogama, povremeno vam se grče mišići i imate otekline u donjem dijelu vaših nogu, na dobrom ste putu da “zaradite” proširene vene. Čak i naizgled bezopasna svrbež oko jedne ili više vena može upućivati na ovaj česti zdravstveni problem.

Briga o sebi, poput vježbanja, uzdizanja nogu i sličnih stvari može vam olakšati posljedice i spriječiti pogoršanje stanja. Ipak, ako bol osjećate svakodnevno, imate ranice ili krvarite, posjet liječniku bi trebao biti obavezan.

Liječenje proširenih vena kao i svako liječenje zahtijeva individualni pristup, odnosno potrebno ga je “iskrojiti” za svakog pacijenta posebno. Za utvrđivanje potpunog stanja treba se napraviti UZV Color Dopler pregled vena nogu. Metoda liječenja ovisi o venskoj patologiji koja je u podlozi.

Ako se radi samo o lokaliziranim proširenjima (konvolutima) bez doplerskih znakova insuficijencije magistralnih ili perforantnih vena tada u obzir dolazi sklerozacija pjenom ili uklanjanje proširenih vena (flebektomija).

Ako se na ultrazvuku pokaže proširenje vene (insuficijencija) pristupa se liječenju laserom.

BESPLATNO SE SAVJETUJTE:

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave