Kako do ortopedskih pomagala putem doznaka?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Kako do ortopedskih pomagala putem doznaka?

Kako biste se pobliže upoznali s pravom na ostvarivanje ortopedskih pomagala na teret sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), u nastavku vam donosimo detaljan pregled predviđenih pravila i uvjeta.

Pravilnikom o ortopedskim i drugim pomagalima propisana su pravila koja moraju biti ispunjena kako bi HZZO pokrio troškove za nabavku potrebnog pomagala. Primarno, osoba koja želi ostvariti pravo na neko pomagalo mora ispunjavati uvjet prethodnog obveznog zdravstvenog osiguranja u HZZO-u u trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno, odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine. Konkretna odredba odnosi se isključivo na obvezno zdravstveno osiguranje i ne ovisi o tome ima li osoba ugovorenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Dopunsko zdravstveno osiguranje djelomično će ipak utjecati na financiranje pomagala i to na način da će osobe koje nemaju ugovorenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja samostalno sudjelovati u troškovima odobrenog pomagala u visini od 20% pune cijene pomagala. Primjerice, nemate li dopunsko, a ostvarujete pravo na ortopedsko pomagalo na teret sredstava HZZO-a čija je puna cijena 500 kuna, morat ćete za njega izdvojiti vlastitih 100 kuna, dok će obvezno osiguranje pokriti preostalih 400 kuna. S druge strane, ukoliko imate ugovoreno dopunsko osiguranje, tih će 100 kuna pasti na teret sredstava dopunskog osiguranja, a vi nećete morati ništa doplatiti. U svakom slučaju, ako želite nabaviti pomagalo veće vrijednosti od onog pomagala koje vam je odobreno, razliku u cijeni pomagala kao i cijeni popravka tog pomagala snosit ćete osobno.

Međutim, neovisno o tome koje pomagalo vam je potrebno, pravo na njega ostvarit ćete jedino ukoliko na osnovi priložene medicinske dokumentacije dokažete postojanje odgovarajuće medicinske indikacije. Naime, za svako pojedino pomagalo utvrđene su medicinske indikacije koje moraju postojati kod osobe kojoj će se priznati pravo na financiranje pomagala. Drugim riječima, standardna invalidska kolica (s ili bez pomaknutog težišta) mogu se prepisati samo osobama s trajnom onesposobljenosti kretanja (uz priloženi klinički i funkcionalni status i medicinsko-tehnički mjerni list).

Također, ovisno o vrsti, pomagalo vam može propisati doktor specijalist određene specijalnosti, izabrani doktor opće/obiteljske medicine, pedijatar te doktor dentalne medicine.        Obiteljski liječnici propisuju pomagala za urogenitalni sustav, pomagala kod šećerne bolesti, pomagala za probavni sustav (stome), pokrivala za rane te ostali potrošni materijal (katetere, pelene, vrećice, igle, štrcaljke, trake i dr.). Liječnik specijalist propisuje ortopedska pomagala (proteze, invalidska kolica) očna, slušna te pomagala za dijalizu. Trebate li neko od tih pomagala, s tiskanicom – doznakom (koju će ispuniti nadležni liječnik) morate se obratiti liječničkom povjerenstvu HZZO-a, kao tijelu nadležnom za odobrenje navedenih pomagala.

Potvrda o pomagalima koju vam je izdao izabrani obiteljski liječnik ili liječnik specijalist, vrijedi 30 dana od dana propisivanja pomagala, odnosno 30 dana od dana odobrenja liječničkog povjerenstva Zavoda. U tom ste roku obvezni izabrati ugovornog isporučitelja i naručiti pomagalo  a stomatološka pomagala kod ugovornog doktora stomatologije.

Ono na što nikako ne smijete zaboraviti, jest činjenica da se neka pomagala moraju vratiti nakon što prestane potreba za njihovim korištenjem. Mnogi korisnici zanemare ovaj podatak pa je tako nerijetka situacija da se ortopedska pomagala prodaju putem raznih oglasnika po vrlo pristupačnim cijenama. Međutim, osobe koje se ne drže propisanih pravila o povratu, neće biti u mogućnosti ostvariti pravo na eventualno neko drugo pomagalo prije nego što vrate prethodno, odnosno te će osobe morati uplatiti „kaznu“ u visini od 20% novog nevraćenog pomagala.

Jedna od isporučitelja je Famax tvrtka. Famax tvrtka kroz svoj opus rada je među najboljima u Hrvatskoj zbog pružanja cjelovite usluge svim korisnicima.
Od savjeta, preko pružanja usluge pa do servisa. Sva pomagala koja su potrebna osobama s invaliditetom pomažu osobi u izvršavanju osnovnih životnih aktivnosti i pri radu te poboljšavaju njegovu samostalnost.

Za sva pitanja obratite nam se na:

famax@famax.hr

Maja Jurić, mag.iur., Treća dob

Vijesti

Najčešće  kronične bolesti kod starijih osoba

Zašto se zapravo svađamo?

VIDEO: Pogledajte što zapravo znači stariti?

Najstrože čuvana tajna hrvatskog zdravstva. Nevjerojatno.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave