Jedini način da dođete do novca iz drugog mirovinskog stupa je da umrete

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Špika: Jedini način da dođete do novca iz drugog mirovinskog stupa je da umrete

U emisiji Pozitivne promjene – Treća dob Hrvatska – gostovao je Milivoj Špika, predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno (BUZ), koji je bio zastupnik osmog saziva Sabora. Njegova stranka kasnije nije uspjela ući u Sabor. Vjerovali su, kaže, da će im na skorim parlamentarnim izborima to lakše poći za rukom, no tu ih je, poručuje, izigrao Silvano Hrelja, presjednik vodeće hrvatske umirovljenilke stranke HSU.

Naime, BUZ, HSU i još nekoliko umirovljeničkih stranaka potpisalo je u studenom prošle godine sporazum o suradnji. No, nakon nekog vremena Hrelja im se prestao javljati i u konačnici odlučio na izbore izaći u koaliciji sa SDP-om.

– Njemu je cilj bio dobiti mandat za sebe. On će tu profitirati, ali umirovljenici neće – kaže Špika, koji je Hrelju kritizirao i zbog činjenice što u Saboru nije podržao izmjene zakona kojima se povećavao dohodovni imovinski cenzus na osnovi kojeg se određuje za koga će država plaćati dopunsko osiguranje.

– Umirovljeničke stranke vole kazati da nisu ideološke nego interesne. Da je to tako, onda bi on podržao taj prijedlog, a nije. To znači da se ideološki svrstao. On se dodvoravao političkom partneru, SDP-u – zaključio je Špika.

Osvrnuo se i na drugi mirovinski stup.

– Tvrdnja onih koji su zagovarali drugi mirovinski stup bila je da su ti novci na tamo nekom računu naši. Ja sam rekao: ako je to moje, ja to sutra dolazim uzeti. E, ne možete. Dolazim preksutra. Ne može. Pa kad može? Nikako. Predstavljano je kao da je to treći stup, u kojem vi doista raspolažete tim novcem kako hoćete. A nije. U drugom u niti jednom trenutku time ne raspolažete. Jedini način da dođete do tog novca je da umrete i onda da vaši nasljednici to dobiju, ali to opet niste vi – kritičan je bio Špika, koji je u emisiji na primjerima, detaljno objasnio kako on vidi drugi mirovinski stup.

Kritizirao je i produljenje radnog vijeka.

– To je kao da vam je država uzela dva godišnja budžeta za mirovinu. To je ogromna ušteda za državu. Isplata za mirovinu bit će manje – kaže Špika, koji bi, kad bi imao parlamentarnu snagu, unio potpuno drugačiji izračun mirovina.

– Ovo sad je 39 posto prosječe plaće, po našim izračunima za to bi bilo dovoljno 25-30 godina radnog staža – ističe dodajući kako je i poruka EU da bi mirovina trebala ovisiti o uplatama svakog pojedinca.

Špika je komentirao i koronakrizu u Hrvatskoj poručivši da ne misli da je krizni stožer napravio nešto pogrešno, te je zaključio da je lako biti general poslije bitke osvrčući se na razne komentare koji danas prevladavaju medijskim prostorom.

 

Pogledajte emisiju:

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave