Je li MS utjecao na vašu odluku da imate djecu?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Malo je važnijih osobnih odluka koje par donosi od toga hoće li i kada imati djecu.
Treba li MS uključiti u tu odluku?

Samo vi možete odlučiti da li ćete imati djecu ili ne.

Ako se odluka ne ne donese pod pritiskom, odluka o tome hoćete li imati djecu (i kada ih imati) uvijek je ispravna. Ako odlučite imati djecu, u pravu ste. Ako se odlučite nemati djecu, opet ste u pravu. Neka to bude potpuno jasno i potpuno vaša odluka.

Odlučio sam se imati djecu vrlo rano u mojoj odrasloj dobi. Samo sam jedan put razmišljao o tome s partnerom, ali ta je misao bila jako na brzinu kao i ta veza. Moj izbor u vezi sa djecom napravljen je puno prije moje dijagnoze multiple, dakle, prije puno godina.

Treba li MS igrati ulogu u odluci da imaju djecu?

Pitanje o kojem sam počeo razmišljati je da li bi multipla skleroza trebala biti dio procesa odlučivanja kod parova – i samaca – s obzirom na to hoće li i kada osnovati obitelj.
Usvajanje djece označilo bi za većinu izuzeće jer je zakon tu vrlo nerazuman. Za ta dva vrlo značajna aspekta, i muški MS je prisutan u razgovoru kao ženski.
Postoje, naravno, problemi s MS-om specifični za trudnoću i poslijeporođajnu depresiju. Prije toga mogu postojati i pitanja koja se tiču ​​samog začeća. Mnogi žele znati rizike prenošenja bolesti na sljedeću generaciju. Zatim slijedi roditeljstvo s MS-om.
Možda sam si ja upravo odgovorio na svoje pitanje o mjestu koje MS zauzima kod takovih odluka u obitelji.

Ranija dijagnoza i bolji tretman mogu skrenuti razgovor drugim putem

Sada se ljudima dijagnosticira MS ranije – dakle ranije u tijeku bolesti. Stoga se liječenje može započeti ranije s ciljem sprječavanja relapsa i produljenja vremena prije nego što nastupi ukoliko uopće nastupi, ono sto je svima prvo u glavi, – invalidnost.
U pedesetim i šezdesetim godinama, uobičajen je bio medicinski savjet ženama sa MS-om da ipak nemaju djecu. Tada su istraživanja počela pokazivati kako se trudnoća ponekad naziva , ne bez razloga praznikom kod MS-a za žene tijekom trudnoće. Sada se žene (i muškarci) potiču da osnuju obitelj kada god žele, sve dok se u trenutnom fizičkom stanju mogu nositi sa trudnoćom.
Dakle, jesmo li došli do točke gdje MS nije glavni faktor u odluci o rođenju djece? Postoje li strahovi koje svaki par ima kad razmišlja o osnivanju obitelji u kojoj jedan je partnera s MS-om? Ili je to samo jedna od mnogih sitnica koja ulazi u ovu veliku odluku?
Molimo vas prokomentirajte kako je MS utjecao na vašu odluku da imate djecu – ili da ih nemate da članovi grupe koji razmišljaju o tome mogu čuti i vaša razmišljanja.
Želim vama i vašim obitelji zdravlje, i naravno..
Budite jaki!
Ivan Novak

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?