IZLOŽBA: „ZABORAVLJENA LJEPOTA GOBLENA“

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Osnažena uspjehom prošlogodišnje etnoizložbe „Kak je negda pri nas bile“, Udruga umirovljenika Zlatar, u kojoj su organizirani umirovljenici s područja Grada Zatara i susjednih općina Lobor i Mače, ove se godine odlučila za izložbu goblena – slika na platnu, kao priči jednoga vremena. Drugi je razlog želja da se umirovljenička udruga ne doživljava u javnosti samo kao organizator izleta i veselih umirovljeničkih druženja. Specifičnu izložbu otvorila je zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek.

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća gobleni su bili omiljeni zidni ukras. Danas ih samo rijetki drže na zidovima, a većina je, s naljepnicom kiča, pohranjena u podrumima i na tavanima. Nisu više u modi, premda njihova ljepota nije ništa manja. Još prije pedesetak godina, dakle povijesno ne tako davno, bilo je prestižno imati barem pojedini vrijedni, posebice Wielherov, goblen na zidu.

Izradba goblena, kao uostalom i sav ručni rad, oduvijek se povezivao sa ženskim rukama, što ne znači da muškarci nisu bili vješti u tome. U Hrvatskome zagorju bio je poznat Josip Šarec (1933.- 1997.) iz Zlatara, vojni pilot koji se u mirovini posvetio vezenju goblena. Prema riječima njegove kćeri, srednjoškolske profesorice Martine Sviben, izradio ih je sedamdesetak. Krasili su zidove mnogih zlatarskih kuća, a njoj su posebice draga uspomena njoj posvećena dva manja goblena, „Ivica i Marica“ i „Pepeljuga“, prikazani na izložbi. Ugodnoj atmosferi na otvorenju izložbe svojim nastupima pridonijeli su Ženska vokalna skupina DORA iz Zlatara i umirovljenja inženjerka laboratorijske dijagnostike, Dragica Reinholz, koja je imala pjesnički debi u svojoj životnoj sredini.

Ovom izložbom počela je novoutemeljena manifestacija „Zlatarsko ljeto“, u sklopu koje je Udruga umirovljenika za potkraj srpnja najavila umirovljeničko druženje na otvorenome, nazvano „Penzionerski tanc v parku“. (Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

PRED LJETNU STANKU

  Tijekom lipnja Podružnica „Seniori Studentskog grada“ iz istoimenog naselja u zagrebačkoj Dubravi dovela

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?