ISPLATA ENERGETSKOG DODATKA – Vlada ipak povisila cenzus!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Prošle godine na račune 720 tisuća hrvatskih umirovljenika sjela je jednokratna novčana potpora, poznata i kao covid dodatak. I ove godine Vlada je na sjednici 9. ožujka 2022. donijela odluku o isplati jed­nokratnog novčanog primanja za umi­rovljenike radi ublažavanja posljedica porasta cijene energenata, poznatu kao energetski dodatak, koja je bila čista kopija covid dodatka. No, umirovlje­ničke udruge, stranke i Vladu zatrpali su pozivi nekoliko tisuća umirovljenika koji su zbog usklađivanja mirovina pali u niži razred isplate ili čak ostali bez tog dodatka u slučajevima kad im je usklađivanjem mirovina prešla 50 kuna.

     Prema procjenama SUH-a, usklađi­vanjem je pravo na isplatu energetskog dodatka izgubilo oko 10 tisuća umi­rovljenika, a još najmanje dvadesetak tisuća su pali u niži isplatni razred. SUH-ovi predstavnici u izjavama za medije ukazali su novinarima na taj problem, na što je premijer Andrej Plenković 20. travnja obećao kako će riješiti taj problem. Par dana nakon stigla je informacija da će se s ispla­tom tog dodatka krenuti početkom svibnja, no nikakve izmjene prvotne odluke nije bilo.

     Stoga je SUH 28. travnja uputio premijeru hitan dopis u kojem je iznio svoj prijedlog kojim bi se riješio nave­deni problem. Naime, umjesto uvjeta da se energetski dodatak obračuna na temelju mirovine isplaćene za ožujak, SUH je predložio da se ta formulacija samo promijeni u„isplaćena u ožujku”. Time bi se izbjegle negativne poslje­dice usklađivanja mirovina. Vlada je dobila i još nekoliko prijedloga, te se na kraju odlučila izmijeniti odluku o isplati tog dodatka na način da je povisila sve cenzuse za 100 kuna i na taj način riješila problem.

     Tako će granica za isplatu energet­skog dodatka iznositi 4.100 kuna, te će ti umirovljenici dobiti 400 kuna, oni do 3.100 kuna mirovine će dobiti 600 kuna, oni do 2.100 kuna dobit će 900 kuna, a oni do 1.600 kuna mirovine dobit će najviše, 1.200 kuna. Upravo zbog izmjene odluke kasnilo se s po­četkom isplate ovog dodatka koji je bio najavljen za prvi tjedan u svibnju.

     Bravo za Vladu, ali ovo je ipak sitnica neće bitno pomoći umirovljenicima da im se poboljša standard. Vrijeme je za povećanje mirovina i promjenu formule usklađivanja.(Glas umirovljenika)

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?