Za petinu ukupnog broja umirovljenika 50 kuna viša mirovina!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Danas će početi isplata mirovina za mjesec srpanj svim umirovljenim osobama koje imaju račun u nekoj banci. Četvrt milijuna građana treće dobi s najmanjim mirovinama dobit će 3,13 posto veću mirovinu.

“Od 1. srpnja 2019. najniža mirovina određuje se za svaku godinu mirovinskog staža u visini 100% aktualne vrijednosti mirovine”, rekli su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Trenutno je prosjek najniže mirovine 1.630 kuna, a nakon ovog usklađivanja mirovina, veću će mirovinu dobiti 254.300 umirovljenika koji imaju najniža primanja.

Idućeg će mjeseca doći i do drugog redovnog godišnjeg usklađivanja, što će naravno ovisiti o rastu plaća i troškova. Sve zajedno, radi se o pet posto većoj mirovini u drugoj polovini tekuće godine.

Ovi mali postoci i pomaci najbolje su vidljivi na stvarnom primjeru s najmanjim mirovinama. Naime, osoba s minimalno 15 godina radnog staža može primiti minimalnu mirovinu od 965 kuna, a nakon porasta od 3,13 posto dobit će 31 kunu više. S druge strane, osoba koja ima 30 godina radnog staža može primati minimalnu mirovinu od 1.930 kuna, što znači da bi ta brojka, nakon povećanja od 3,13 posto, bila uvećana za 60 kuna.

Većina primatelja najniže mirovine su žene, a ona je za njih niža od najniže mirovine muškaraca.

Vijesti:

Nužno nasljedno pravo
OSTAVINSKI POSTUPAK
Zašto nastaju naslage u crijevima?

Podsjetimo, u Hrvatskoj se nalazi 1,14 milijuna umirovljenika, a od toga čak 253.610 njih prima najnižu mirovinu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?