Infekcija kandidom može doći i do vašeg mozga i narušiti vam pamćenje

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

By Ana Sandoiu PUBLISHED Monday 7 January 2019

Novo istraživanje na miševima otkriva da Candida albicans – gljivica koja se u velikoj mjeri percipira kao bezopasna – može uzrokovati probleme s pamćenjem i poremećaje u mozgu koji nalikuju onima karakterističnim za Alzheimerovu bolest.

Candida albicans je vrsta gljivice koja prirodno raste u ljudskom crijevu, ustima i vagini.
Iako je ona uglavnom bezopasna, ipak može izazvati poteškoće u rasponu od trzanja do ozbiljnijih infekcija koje dopiru do krvi te drugih organa.
C. albicans je najčešći uzrok gljivičnih infekcija kod ljudi, kao i najopširnije proučavani gljivični patogen koji pogađa ljude.
Nova studija, koja se pojavljuje u časopisu Nature Communications, dodaje nekoliko pojedinosti u postojećem znanju o njoj
Novo istraživanje pokazuje da ta gljivica može ući u mozak, potaknuti upalnu reakciju i oslabiti pamćenje kod miševa.
Ono što je važno, infekcija dovodi do stvaranja nenormalnih struktura u mozgu, a one dijele sličnosti s amiloidnim plakovima – što je simptom Alzheimerove bolesti.
Dr David B. Corry, profesor medicine-imunologije, alergije i reumatologije na Medicinskom fakultetu Baylor College u Houstonu, Teksas, odgovoran je i konačni autor te nove studije.

Zašto proučavati Kandidu i mozak?

Dr Corry objašnjava motivaciju za istraživanje, ukazujući na vezu između gljivica, respiratornih infekcija i demencije.
On kaže, “Sve veći broj kliničkih opažanja upućuje na to da gljivice postaju češći uzrok alergijskih bolesti gornjih dišnih puteva, poput astme, kao i drugih stanja poput sepse, potencijalno opasne po život bolesnika i reakcija tijela na infekciju. “
“Ova opažanja”, nastavlja dr. Corry, “navela su nas da istražimo mogućnost da ta gljivica može izazvati infekciju mozga i, ako je tako, koje su posljedice te infekcije.”
Odgovarni istraživač također ističe činjenicu da su sepsa i alergijske respiratorne infekcije uzrokovane gljivicama u prethodnim studijama u korelaciji s većim rizikom od demencije.

Kako Kandida utječe na mozak i memoriju

Dr. Corry i njegovi kolege testirali su nekoliko doza C. albicans na mišjem modelu infekcije. Pokušavali su pronaći dozu koja će biti dovoljno visoka da utječe na mozak, ali ne dovoljno visoka da uzrokuje bolest.
Napokon, znanstvenici su odlučili ubrizgati dozu od 25.000 u krvotok glodavaca. Doktor Corry i tim iznenadili su se kako su otkrili da gljivica prodire kroz krvno-moždanu barijeru.
Krvno-moždana barijera je mehanizam koji štiti mozak od patogena koji mogu biti u krvi. Pregrada odvaja moždane kapilare ili krvne žile od moždanih stanica i tkiva.
Kandida je prešla ovu barijeru i utjecala na imunološke stanice mozga. “Mislili smo da neće ući u mozak, ali to joj je uspjelo”, komentira dr. Corry.
“Kvasac je u mozgu pokrenuo aktivnost mikroglije, rezidencijalnog tipa imunoloških stanica”, objašnjava on i dodaje, “[t] stanice su postale vrlo aktivne,” jele su i probavljale “kvasac. Također su stvorile brojne molekule koje su posredovale upalnim odgovorom, što dovodi do hvatanja kvasaca unutar strukture granula u mozgu. “
Istraživači su tu strukturu nazvali “glialnim granulomom ili FIGG.” Znanstvenici su također primijetili da su se, kako se formiraju FIGG-ovi, amiloidni prekursori proteini i molekule proteina zvanog amiloid beta razvijale oko stanica kvasca.
Miševi koji su imali infekciju pokazali su smanjenu prostornu memoriju. Međutim, kad se zaraza očistila, prostorna memorija miševa vratila se sasvim u normalu.
“Ovi nalazi sugeriraju da uloga gljivica u ljudskoj bolesti potencijalno nadilazi alergijsku bolest dišnih putova ili sepsu”, kaže Corry.

Rezultati su nas potaknuli da razmotrimo mogućnost da u nekim slučajevima i gljivice mogu biti uključene u razvoj kroničnih neurodegenerativnih poremećaja, poput Alzheimerove, Parkinsonove i multiple skleroze

Dr. David B. Corry

“Ukoliko bolje razumijemo kako se naš imunološki sustav suočava sa takvom vrstom stalne prijetnje i koje su slabosti u našem imunološkom oklopu koji se javljaju starenjem i omogućavaju da se gljivična bolest ukorijeni, tada bismo vjerojatno povećali i mogućnost pronalaženje načina da se obranimo “, dodaje dr. Corry.

Kvasnice

Kvasnice su sićušni mikroorganizami koji su prirodno prisutni na površini svih živih tvari. Najčešći tip kvasnice zove se Candida albicans – živi u tamnim i vlažnim šupljinama, te se može naći u ustima, probavnom, mokraćnom, genitalnom traktu i koži.
Kod zdravih osoba dobre bakterije kontroliraju broj kvasnica u crijevima te pomažu u njihovoj eliminaciji. U slučaju da je imunološki sistem narušen, kad osoba nema zdravu crijevnu floru ili ako nešto pretjerano hrani kvasnice, rast Candide izmiče kontroli, što dovodi do ugrožavanja zdravlja pojedinca. To stanje poznato je kao kandidijaza ili najčešće infekcija Candidom.Dr. Orian Truss, liječnik iz Alabame, prvi je istaknuo postojanje Candide u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Od tada do danas provedeno je malo istraživanja te infekcija Candidom još uvijek nije prihvaćena kao medicinsko stanje, od strane liječnika.
Kada je rast Candide opsežan, mijenja se obrazac kvasnice u obrazac gljivične infekcije: zahvaljujući svojim korijenima ona se hvata za crijevni zid i ukoliko tada nije zaustavljen njen rast, dolazi do bušenja i stvaranja sićušnih rupica u crijevnom zidu. Rupice dozvoljavaju djelomično probavljenim proteinima, toksinima ali i samoj Candidi ulazak u cirkulaciju te širenje po cijelom tijelu. Ovo stanje poznato je kao sistemska kandidijaza i može imati dalekosežno loše posljedice po imunološki sistem.
Najteži oblik infekcije Candidom, zove se Candida – septikemija, a obilježena je trovanjem krvi i infekcijom svih organa. Ovaj oblik infekcije viđamo kod pacijenata koji boluju od po život opasnih poremećaja.
Žene su sklonije razvoju infekcije Candidom jer anatomija žene odgovara naseljavanju Candide. Također, infekcija često zahvaća bebe koje se mogu inficirati putem majčinog mlijeka ali i djecu (veza između ADD / ADHD, autizma i Candide).
Povećana incidencija Candide i dalje ostaje nejasna – nije stanje koji se olako prihvaća i dijagnosticira od strane liječnika jer su dosadašnja istraživanja nedostatna za dijagnostiku. Na poremećaje uzrokovane Candidom najviše pažnje obraćaju holistički praktičari, jer smatraju da postoji nekoliko faktora koji potiču prekomjerni rast Candide albicans.

Čimbenici koji potiču razvoj infekcije Candidom albicans:

1. Lijekovi
Osobe koje učestalo ponavljaju antibiotsku terapiju ili su dugo na njoj, sklonije su razvoju infekcije Candidom. Vjeruje se da antibiotici ubijaju dobre bakterije i potiču naseljavanje Candide.
William Crook, alergolog iz Alabame koji slijedi Trussovu ideju, vjeruje da pojedinci koji učestalo uzimaju antibiotike, bivaju zarobljeni u začaranom krugu, jer propisani antibiotici koji poboljšavaju njihov imunološki sustav potiču rast kvasnica koje zauzvrat slabe imunološki sustav što dovodi do ponovnog propisivanja antibiotika.
William Crook vjeruje da se antibiotici nalaze i u hrani koju jedemo, posebno u mesu i mliječnim proizvodima, jer je uobičajena praksa da se antibiotici daju životinjama.
Ostali lijekovi koji potiču razvoj infekcije Candidom su kortikosteroidi, nesteroidni protuupalni lijekovi ili imunosupresivi, kontracepcijske tablete ali i lijekovi hormonske nadomjesne terapije.
Većina liječnika slaže se sa njegovom teorijom.
2. Prehrana
U prehrambenim navikama čini se da je glavni krivac šećer: osobe koje u svojoj prehrani unose velike količine šećera imaju veću vjerojatnost razvoja infekcije Candidom, naročito osobe koje konzumiraju puno slatkiša te prerađenu hranu(brzo pripremljena hrana, umaci) ili ugljikohidrate.
Stimulansi kao što su: čaj, kava ili alkohol, pripadaju u drugu skupinu namirnica koje hrane kvasnice. Velike količine tih pića predstavljaju stres za tijelo, pri čemu dolazi do otpuštanja adrenalina koji mobilizira pohranjene šećere u krvotok.
Općenito gledano, intolerancija ali i alergije na hranu mogu uzrokovati «sindom probušenog crijeva» što je idealno tlo za razvoj Candide.
3. Hormonalne promjene
Jedan od razloga zašto su žene osjetljivije na Candidu u odnosu na muškarce, skriva se u njihovim hormonima. Vjeruje se da Candida ima estrogenske i progesteronske receptore. Progesteron se stvara u izobilju za vrijeme menstrualnog ciklusa, a njegove razine također su povišene za vrijeme trudnoće.
4. Stres
Stres također može iscrpiti imunološki sustav, kao odgovor na stres normalna sekrecija probavnog sustava postaje kiselija, a učestalost peristaltike rjeđa, što može ugroziti dobre bakterije.
4. Ostali uzorci
Toksični okolišni čimbenici također mogu biti odgovorni za učestalije infekcije Candidom. Izloženost toksičnim metalima kao što su živa i olovo, ili učestalo konzumiranje klorirane vode, pridonosi rastu ove kvasnice. Vjeruje se da kvasnice reagiraju na živu u amalgamskim plombama stvarajući metilirani oblik žive u crijevima, a prisutnost ove toksične tvari otežava eradikaciju Candide.
Simptomi infekcije Candidom albicans:
Najčešći prepoznatljivi simptom infekcije Candidom su bjelkaste nakupine, koje se često opisuju kao «siraste nakupine».
Postoje dvije vrste bjelkastih nakupina:
vaginalne koje viđamo kod žena koje imaju vaginalnu kandidijazu, a manifestiraju se kao bjelkasti gusti iscjedak, te
oralna kandidijaza bjelkaste nakupine u usnoj šupljini, najčešće pogađa djecu sa oslabljenim imunološkim sustavom, kao i pacijente oboljele od AIDSa, te pacijente oboljele od karcinoma(na kemoterapiji).

Simptomi

Najčešći prepoznatljivi simptom infekcije Candidom su bjelkaste nakupine, koje se često opisuju kao «siraste nakupine».
Postoje dvije vrste bjelkastih nakupina:
Vaginalne koje viđamo kod žena koje imaju vaginalnu kandidijazu, a manifestiraju se kao bjelkasti gusti iscjedak, te oralna kandidijaza bjelkaste nakupine u usnoj šupljini, najčešće pogađa djecu sa oslabljenim imunološkim sustavom, kao i pacijente oboljele od AIDSa, te pacijente oboljele od karcinoma( na kemoterapiji).
Kako Candida može inficirati bilo koji dio tijela, infekcija se manifestira razlicitim simptomima:
– umor, letargija, žgaravica- problemi sa spavanjem, hipotiroidizam, tamni prsten oko očiju, naglašen PMS, ME, vaginitis, slaba koncentracija, učestale upale mokraćnog mjehura, gubitak pamćenja, bolovi u mišićima, kronična bol u leđima i vratu, osjećaj smetenosti, naglašena želja za hranom, depresija, hipoglicemija, iritabilnost, nemogućnost gubitka tjelesne težine, loše raspoloženje, zadah iz usta, anksioznost, učestali prostatitisi, glavobolje, migrene, utrnuli ekstremiteti, produktivni kašalj, artritis, začepljeni sinusi, lupus, astma, gljivične infekcije noktiju, problemi disanja, bubrežni kamenci, simptomi slični povišenoj temperaturi, akne, grlobolja, ekcemi, tonzilitis, osip po koži, ENT, učestale herpesne infekcije, zatvor ili učestale stolice, autizam, grčevi kod djece, ADHD, abdominalna bol, hiperaktivnost kod djece, sindrom iritabilnog crijeva
Zampatite, ako i imate jedan ili više gore navedenih simptoma ne znači da ste inficirani Candidom. Pravu dijagnozu dati će Vaš liječnik kojem se trebate obratiti!
Ostali poremećaji povezani sa osobama oslabljenog imuniteta su: neplodnost, psorijaza, multipla skleroza, Chronova bolest, endometrioza, fibromijalgija, dijabetes, bolesti srca, kolitis, atletsko stopalo, gubitak libida, sklerodermija, mijastenija gravis, endokarditis (Candida zahvaća dio srca koji se zove endokard) i epilepsija.
Generalno gledano, osobe koje pate od Candide osjetljive su na: plijesni, dim cigarete, parfeme i pesticide.
Simptomi se pogoršavaju za vlažnog ili maglovitog vremena, te nakon konzumacije kvasaca.
Dijagnoza – detekcija antitijela Candide albicans ELISA metodom
Test koji se koristi u laboratorijima Poliklinike Analiza bazira se na mjerenju dvaju tipova antitijela, a to su IgM i IgG antitijela.
Povišena razina IgM antitijela ukazuje na nedavnu akutnu infekciju, dok povišena razina IgG antitijela ukazuje na dugotrajnu infekciju Candidom albicans.
Ivan Novak

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica