Imate li problema s anemijom? Kako si pomoći…

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

ANEMIJA
Grupe: Bolesti krvnog sustava, Ženske bolesti i stanja
Drugi naziv: Slabokrvnost

Anemija nastaje smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca – eritrocita ili količinom hemoglobina, koji mogu biti uzrokovani gubitkom krvi, oslabljenom proizvodnjom krvnih stanica, njihovom pojačanom razgradnjom, ili kombinacijom svih poremećaja. Anemija kao izraz predstavlja skup znakova i simptoma koji nastaju u navedenim slučajevima

Klinička slika
Simptomi i znakovi anemije predstavljaju kompenzatorni kardiovaskularni i plućni odgovor na težinu i trajanje tkivne hipoksije (nedostatka kisika). Ozbiljna anemija može biti udružena s pojavom slabosti, vrtoglavice, glavobolje, zujanja u ušima, bljeskovima pred očima, pa čak i bizarnim ponašanjem. Gubitak menstruacije, libida, probavne smetnje, te ponekad žutica i povećanje slezene mogu se također pojaviti. U konačnici može doći do srčanog zatajenja ili šoka.

Dijagnostička obrada
Osnovna dijagnostička obrada uključuje prvenstveno utvrđivanje uzroka anemije; gubitak krvi, smanjena proizvodnja eritrocita, te pojačana razgradnja. Prvo treba isključiti krvarenje, a zatim ostale moguće uzroke. Uobičajeno je mjerenje retikulocitnog indeksa (RI). Retikulocitni indeks manji od 2% pokazuje neprimjereno stvaranje eritrocita, a RI veći od 2% govori o prekomjernom razaranju ili gubitku eritrocita putem krvi. Mikrocitne anemije govore o promjenama u stvaranju hemoglobina, kao što je slučaj ako nedostaje željeza ili su prisutne neke kronične bolesti. Normocitne anemije upućuju na hipoproliferativne ili hipoplastične mehanizme. Makrocitne anemije (karakterizirane velikim eritrocitima) javljaju se u slučajevima nedostatka vitamina B ili folne kiseline, te kao rezultat djelovanja nekih lijekova. Kao rezultat ovih pojava u perifernoj krvi prisutan je povećani broj retikulocita, preteča krvnih stanica.

Liječenje
Kritična točka u liječenju anemije je davanje specifične terapije, a da bi to bilo moguće potrebno je utvrditi i specifičnu dijagnozu, odnosno točan uzrok anemije. Dobra reakcija na terapiju potvrđuje uzrok. Premda liječenje širokim spektrom terapije može dati prolazno poboljšanje, takva se terapija ne preporučuje jer može uzrokovati ozbiljne posljedice. Transfuzija eritrocita rezultira trenutnim poboljšanjem, što je rezervirano za pacijente s kardiopulmonalnim simptomima, znakovima nekontroliranog krvarenja iz organizma ili za neke oblike oštećenja organa uslijed njihove nedostatne opskrbe kisikom i potrebnim tvarima,piše

Za liječenje anemije jako je bitno obratiti se liječniku, jer samo on može točno dijagnosticirati ovu bolest i liječiti je, ali postoje neke namirnice i biljke koje su bogate željezom pa mogu pomoći kod blagih oblika.
Najpoznatiji lijek za liječenje anemije je kopriva. Kopriva je biljka koja se tradicionalno upotrebljava za jačanje krvi. Kao osoba koja je sklona anemiji vjerojatno se osjećate i iscrpljeno, pa kopriva može pomoći liječiti anemiju kao i simptome koji se vežu uz nju.

Kopriva je biljka koja je bogata željezom, a budući da je u njoj prisutan i vitamin C, konzumiranje pripravaka od koprive bit će posebno učinkovito protiv umora i bezvoljnosti, posebno kod žena. Pijući čaj od koprive, ne samo da ćete popraviti stanje krvi, nego i općenito kvalitetu života, na svim područjima života, jer ćete imati više energije.
Ako živite u ruralnim područjima koja su nezagađena možete brati sami svoju koprivu za čaj, a ako to nije opcija možete sušenu koprivu u obliku čaja kupiti od provjerenih proizvođača.

Drugi poznati lijek za anemiju su jabuke. Trebali biste pojesti jednu do dvije jabuke dnevno. Ovo voće je bogato željezom, te je zdrav i ukusan način da povećate unos kvalitetnih nutrijenata u tijelo.

Budući da je vitamin C bitan za apsorpciju željeza, dnevno popijte jednu limunadu od svježe iscijeđenog limuna. Trebalo bi smanjiti konzumiranje kave, jer kofein smanjuje apsorpciju vitamina C. Kavu zamijenite energizirajućim čajem od đumbira i šipka koji je bogat vitaminom C.

Med je također poznati prirodni lijek za anemiju. Dobra kombinacija je žlica limunovog soka, žlica meda i žlica razrijeđenog jabučnog octa. Uzmite ovu smjesu jedanput dnevno.

Uzimajte kompleks vitamina B, kako biste unijeli dovoljno B12 vitamina u organizam.

Sok od repe i cikle dobar je lijek za anemiju, kao i suhe smokve. Trebalo bi pojesti dnevno 3 do 4 suhe smokve,piše

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?