ALERGIJA NA MLIJEKO – SIMPTOMI I SAVJETI

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Alergija na mlijeko, najčešće na kravlje mlijeko, često se naziva proteinska alergija. Najčešće se javlja kod beba i male djece, a javlja se kada imunološki sustav osjeti proteine ​​iz mlijeka ili mliječnih proizvoda kao prijetnju tijelu i reagira na njih. Istraživači iz Velike Britanije pokazuju da ova vrsta alergije pogađa oko 7% beba i male djece u Britaniji. Također napominju da je većina djece koja su alergična na kravlje mlijeko alergična na kozje i ovčje mlijeko.

 

Tipični simptomi alergije na mlijeko su:

– osip oko usta osip ili kvržice na tijelu

– oticanje lica

– kratkoća daha (disanje)

– povraćanje i proljev

 

AMBROZIJA – pročitaj više 

Postoji i mogućnost odgođene alergije na mlijeko ili mliječne proizvode: nedostatak apetita,  odgođeno povraćanje, ekcem,  proljev,  zatvor i znojenje

 

Sve ove reakcije na mlijeko mogu u rijetkim slučajevima biti opasne po život za bebu ili dijete. Ozbiljna alergijska reakcija na mlijeko naziva se antilaksija i javlja se odmah nakon konzumiranja proteina iz mlijeka ili mliječnih proizvoda, a u takvim slučajevima trebate odmah potražiti liječničku pomoć.

 

Kako se suočiti s alergijama?

 

 

Najčešći simptomi anafilaksije:

– jak i širok osip na koži

– gušenje ili vrlo teško disanje

– oticanje usana, jezika i grla

– oticanje zglobova i udova

 

SAVJETI:

Roditeljima se savjetuje da budu oprezni ako se njihovo dijete koje je alergično na mlijeko igraju s drugom djecom. Često se događa da roditelji druge djece nude mliječni proizvod bez da znaju za alergiju.

Također, ako dijete ide u vrtić, osoblje vrtića mora biti obaviješteno o djetetovoj alergiji. Zbog takvih situacija savjetuje se da roditelji imaju dnevnik ili zapis o alergijama svog djeteta.

Zapisi trebaju sadržavati sljedeće:

– popis namirnica koje izazivaju reakcije

– vrstu reakcije koja se očekuje u slučaju alergije

– vrijeme koliko simptoma ili reakcija traje

– imajte na umu što može ublažiti reakcije na simptome.

Na kraju istraživanja navodi se da, srećom, većina djece preraste svoju alergiju na mlijeko do pete godine života, dok ih u mnogo manjem broju slučajeva prati cijeli život.

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave