Hrvatska se našla među četiri najnerazvijenije zemlje u Europi prema kvaliteti dugotrajne skrbi za starije osobe

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Nedavno je od strane Europske komisije objavljena studija nacionalnih politika pod nazivom “Izazovi dugoročne skrbi u Europi”. U tom se istraživanju Hrvatska pokazala kao zemlja s nerazvijenim kapacitetima du­goročne skrbi za starije osobe. Za nisko mjesto u ljestvici zaslužan je nedovoljan broj domova za starije osobe.

Hrvatska je zakazala u kvaliteti dugotrajne skrbi za starije osobe zbog nedovoljnih smještajnih kapaciteta, ali i  zbog nedostatne usluge pomoći u kući. Briga za starije najčešće je “posao” ženskih članova obitelji koji su i sami siromašni i u lošem materijalnom stanju.

Podatke o ovom poretku iznio je Sindikat umirovljenika Hrvatske koji je podsjetio da Hrvatska ima najnižu relativnu vrijednost mirovine od svih zemalja Europske unije.

Vijesti:

Najčešće kronične bolesti kod starijih osoba
Zašto se zapravo svađamo?
VIDEO: Pogledajte što zapravo znači stariti?

“Potomci s prosječno niskim plaćama prisiljeni su obiteljskim zakonom svo­jim umirovljenim precima plaćati punu ili djelomičnu cijenu smještaja u domu”, rekli su iz Sindikata umirovljenika Hrvatske i nadodali kako su žene dvostruko ugrožena kategorija starijih osoba jer su ugrožene i siromaš­tvom i radom na crno.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave