Hrelja: Nisam glasao za viši cenzus, jer ne mogu glasati za mrvice sa stola!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Hrelja: Nisam glasao za viši cenzus, jer ne mogu glasati za mrvice sa stola

Drago mi je da sam uznemirio velik broj umirovljenika, jer se ne može politikom aktivizma
pamtiti samo zadnja rola u jednoj predstavi, rekao je Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke
umirovljenika (HSU), gostujući u emisije Pozitivne promjene portala Treća dob Hrvatska, a referirajući se na činjenicu da je u Hrvatskom saboru glasovao protiv izmjena zakona kojima se povećava dohodovni imovinski cenzus na osnovi kojeg se određuje za koga će država plaćati dopunsko osiguranje.
Rezultat je to pregovora Sindikata umirovljenika Hrvatske i Matice umirovljenika Hrvatske s
Vladom. Iako su isprva tražili da se novi cenzus utvrdi na razini linije siromaštva, ipak su na kraju pristali na kompromisno rješenje. Hrelja kaže kako je upravo to razlog zašto nije podržao navedene izmjene.
– Cijela oporba nije glasala za to jer smatra to jeftinim kupovanjem umirovljeničkim glasovima. Ne
možemo glasovati za mrvice sa stola pred parlamentarne izbore – rekao je Hrelja. Podsjetio je kako je njegova stranka pripremila prijedlog zakona koji je podrazumijevao značajno povećanje cenzusa, ali ga je Vlada u listopadu odbila. Nakon toga, kaže Hrelja, HSU je skupio više od 50.000 potpisa građana u smislu potpore zakonu.
– Iz odgovornosti prema tim ljudima ne mogu glasati za mrvice sa stola. Ja bih rado da pitate one koji su pristali na te mrvice, jesu li pitali svoje članstvo pristaje li na njih – poručio je Hrelja.
Voditeljica Sandra Vukušić pitala ga je i zbog čega na državnoj razini ne uspjeva konkretna
suradnja umirovljeničkih stranaka, te zašto ne dolazi do njihova ujedinjenja. Hrelja je odgovorio kako nitko nije bio spreman za ujedinjenje pod barjakom HSU-a, pa se iz istoga razloga išlo u smjeru suradnje.
– Suradnja je dvosmjerna ulica. Ne može HSU predstavljati zakone i skupljati potpise na terenu, dok se ostali na kraju, kad je posao odrađen, dolaze slikati – kazao je naglasivši kako jedino zakoni mogu poboljšati status umirovljenika. Sa svakim će, kaže, razgovarati, ali snagom argumenata, a ne patetikom i ne bez konkretnog znanja.
Na kraju se još dotakao stanja u domovima za starije i nemoćne tijekom korona krize.

– Smatram da je sustav zapušten s pozicije kvalitete, standarda i nadzora i to što se dogodilo s Covidom- 19 se nije smijelo dogodoiti. Unaprijed se znalo da su to najrizičnije skupine – zaključio je Hrelja.

 

Pogledajte emisiju:

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave