Horvatinčiću sud odbio žalbu, znači li to da konačno ide u zatvor!?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Horvatinčiću je odbijena žalba, što “znači da mu se, sukladno zadnjoj odluci suca izvršenja, odgađa odlazak u zatvor do 30.6.2021.”, potvrdio je zagrebački Županijski sud. On je zatražio duplo dužu odgodu.

U medijima je nedavno objavljeno kako je rješenjem, donesenim zadnjeg dana ožujka, odlazak na robiju prolongiran na tri mjeseca, a Horvatinčićev odvjetnik tražio je šest mjeseci. Žalio se, no sud je sada konstatirao kako su mu tri mjeseca na slobodi dovoljna za obavljanje fizikalne terapije koja je razlog zadnjih odgoda. Mišljenje da mu se znatno pogoršala postojeća kronična bolest i da se ne može liječiti unutar zatvorskog sustava dao je kirurg Zatvorske bolnice Luigj Daka, a ono je suglasno sa stavom Odjela zdravstvene zaštite zatvorenika Zatvorske bolnice u Zagrebu, čija je potpisnica doktorica Maša Bulajić.

Horvatinčić je 16. kolovoza 2011. godine kod otočića Lukovnjaka skrivio pomorsku nesreću u kojoj su poginuli talijanski supružnici Salpietro. Sudilo mu se tri puta, dvaput pred vijećem šibenskog Općinskog suda, pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe. Prvi put je dobio uvjetnu kaznu od godine i osam mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje, drugi put je oslobođen zbog navodne sinkope. Viši je sud ukinuo obje presude.

Međutim, treći put, pred novim vijećem šibenskoga suda, pod predsjedanjem Ivana Jurišića, dobio je četiri godine i deset mjeseci. Presuda je postala pravomoćna u drugoj polovici 2019. godine. Do danas nije otišao na odsluženje kazne.

Sa zagrebačkog Županijskog suda kažu kako će “sudac sada periodično tražiti podatke o tome da li se Horvatinčić redovito podvrgava potrebnim terapijama”.

Međutim, sa suda su objasnili i kako “Tomo Horvatinčić ima status osuđenika koji koristi zakonsko pravo da zbog zdravstvenih razloga moli odgodu izvršenja kazne zatvora što mu se, temeljem mišljenja liječnika Zatvorske bolnice, do sada odobravalo”. Horvatinčiću “nisu određene nikakve mjere ograničenja ili nadzora kretanja, osim to se mora redovito podvrgavati medicinskim terapijama”.

Otkako mu se počeo odgađati odlazak na robiju zbog teškog zdravstvenog stanja, Horvatinčića se moglo često vidjeti po kafićima.

Već više od godinu dana odgađa odlazak na izdržavanje kazne zbog zdravstvenoga stanja, opravdano ili ne…ostaje nam za vidjeti hoće li ovog puta zaista i završiti iza rešetaka.

Davorka Ožura

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Nada je san budnih

Nada u bolje sutra nešto je što većinu ljudi ne napu­šta tijekom cijelog života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?