Nakon što je samo četiri mjeseca uzdržavao starca, državni odvjetnik naslijedio stan

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

U imovinskoj kartici dugogodišnjeg županijskog državnog odvjetnika u Osijeku Davora Petričevića, otkriveno je da uz druge nekretnine koje ima u svom vlasništvu, posjeduje i stan u Osijeku koji je procijenio na vrijednost od 1,2 milijuna kuna, te poslovni prostor  koji je procijenio na vrijednost od 400.000 kuna, a koje je stekao ugovorom o doživotnom uzdržavanju s Antom Mandićem.

Tog 16. rujna 2013., Petričević i njegova supruga Jasminka Sinčić-Petričević, zaposlena na mjestu voditeljice Zavoda za hematologiju KBC Osijek, sklopili su ugovor o doživotnom uzdržavanju s Antom Mandićem, koji je tada imao 87 godina, a liječio se u KBC-u  Osijek.

Naime, Anto Mandić preminuo je samo četiri mjeseca nakon što je potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju, umro je u KBC-u Osijek 26. siječnja 2014. godine.

Za četiri mjeseca uzdržavanja Mandića supružnici su došli do stana i poslovnog prostora, vrlo visoke vrijednosti u Osijeku. Davor Petričević u Županijskom je državnom odvjetništvu u Osijeku od 20. studenoga 2001.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić obiteljski je povezan sa Davorom Petričevićem i to na način da su oženili dvije sestre Dubravku i Jasminku Sinčić.

Ne možemo si ne postaviti pitanje, da li je ova priča samo puka slučajnost, ili je to isključivo posljednja volja jednog starca, možemo li i dalje imati povjerenja u institucije, koje bi u potpunosti trebale biti uz narod i na strani pravde?  A smrt je često brža od pravde.

 

Sklapanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju jedan je od zakonski dopustivih načina na koji si osobe koje više nisu u stanju brinuti o sebi, a posjeduju neku imovinu, mogu osigurati skrb. Takvim se ugovorom obvezuje jedna strana uzdržavati drugu stranu do njezine smrti, a ta se druga strana obvezuje odmah po potpisu ugovora prenijeti joj svoju imovinu. Dakle, učinak ovog ugovora nastupa u trenutku njegovog zaključenja, a davatelj uz­državanja stječe vlasništvo imovine koja je predmet ugovora još za života primatelja uzdržavanja. I tu je razlika ovog ugovora od ugovora o doživotnom uzdržavanju kod kojeg se predaja imo­vine odgađa do smrti primatelja uzdržavanja. Nemojte nikada potpisati takav ugovor! Odmah gubite imovinu, a uzdržavatelj je odmah može prodati.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?