Hoće li biti uopće isplativo dizati kredite?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Uskoro će se zbog političko-ekonomski nestabilnih previranja, moći očekivati velik porast kamata, na kredite. Stoga su mnogi dužnosnici banaka upozorili europske zemlje i kompanije da spretno prikupljaju novac za sljedeće tromjesječje, jer bi financijska zaduživanja mogla imati mnogo nepovoljnije uvjete od prijašnjih godina, kako navodi Financial Times. Također se smatra kako su kamate proteklih godina u Europi bile jako niske, ali da sada to razdoblje je završeno.

Dobro je poznato kako mnoga ministarstva financija i slični sektori, imaju planove na godišnjoj bazi oko refinanciranja ili zaduživanja. Ti se planovi novih valova zaduživanja obično provode u prvom tromjesječju godine. Ministarstva se zadužuju uz obveznice, gdje žele dobiti što više novaca, uz što manje kamate. To rade i mnoga poduzeća, na početku svake godine. No neimenovani bankar Financial Timesa govori da se ove godine nipošto ne treba čekati povoljnije razdoblje za zaduživanje, jer ga neće biti. Navodi da se nikako ne treba računati na cijene, kamate i uvjete, koji su bili aktualni prošlih godina. Također jedan od faktora je i američka središnja banka, koja prestaje sa monetarnim popuštanjem, a i nastavlja vrtoglavo dizati kamatne stope. Također je središnja banka Amerike odlučila od 01. 01. sa prestankom tiskanja novih novčanica, te sa prestajanjem kupovanja obveznica od država eurozone, koje su prezadužene.

Dakle biti će manje novčanica u opticaju, a to će i rezultirati povećanjem kamata. Također se i mnogo špekulacija vodi i baca na izlazak Velike Britanije iz EU, koji bi mogao nastupiti krajem ožujka. A također sve države Europe su dosta napete, zbog proljetnih izbora za Europskog parlament.

Tako da mnoge prezadužene zemlje možda niti neće imati mogućnost, uzeti obveznice i kredite. A one koje će čekati povoljnija razdoblja, osjetit će puno veće kamate i zaduženje, nego su ih imala proteklih godina. Kako god uz mnoge porezne, mirovinske i druge reforme, porast kamata i nova veća zaduživanja, će najviše naravno osjetiti najneimućniji građani i porezni obveznici.

Vijesti

Tuku ih, vrijeđaju i izgladnjuju

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave